Sbírky, ubytování, koncerty, modlitba. Na podporu Ukrajiny

Alla Želinská 2022-02-26 18:42:00

Jsme připraveni materiálně pomoci uprchlíkům z Ukrajiny… Vytvořili jsme další výběrčí místo sbírky pro Ukrajinu… Pomůžeme formou přidělení městských bytů pro jejich příbuzné na Ukrajině… Prosíme všechny lidi světa o modlitbu za Ukrajinu… Připravujeme velký koncert na podporu Ukrajiny... Lidé v celé ČR včetně našeho regionu reagují výzvami, sbírkami, reálnou pomocí na vojenský útok Ruska na suverénní stát – Ukrajinu. Prvotní šok, jak něco takového se v moderní době může stát, vystřídaly snahy reálně pomoci lidem, jejichž životy se změnily přes noc.

„V Lounech právě probíhá sbírka pro Ukrajinu. Abychom ji přiblížili také místním občanům, vytvořili jsme ve spolupráci s OÚ Smolnice další výběrčí místo. O převoz potřebným se postarají lounští dobrovolníci. Po konzultaci s Člověkem v tísni je potřeba: zejména SUNAR a jiná dětská výživa; konzervy a jiné trvanlivé jídlo, instantní polévky; cukr, káva, čaj; hygienické potřeby – zejména pro ženy; plynové vařiče všeho druhu; čisté a vyprané spacáky a deky + zlaté termofolie; pleny pro děti. Oblečení a potravu pro domácí mazlíčky prosím NE – teď jsou potřeba důležitější věci. Kdo by rád pomohl, může věci odevzdávat na OÚ ve Smolnici od pondělí 28. 2. do 4. 3. Děkujeme všem místním i sousedským obcím za pomoc a prosím o sdílení, ať se to dostane i do okolí. Nebuďme lhostejní,“ zní výzva MS ČČK Smolnice.

„Jsme připraveni materiálně pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Můžeme poskytnout potraviny, oblečení, hračky. V případě potřeby nás neváhejte kontaktovat, tel. 774 743 839. Podbořany a okolí,“ informuje 1. Česká společnost Podbořany. „Aktuálně je spousta lidí, kteří se zapojují do pomoci. Pomoc od nás bych směřovala lidem z Ukrajiny, kteří již budou v ČR, v našem okolí a budou potřebovat pomoc. Uvidíme, zda se někdo ozve. Samotná sbírka by se již zrealizovala rychle,“ říká ředitelka První České Zuzana Bechyňová Jiranová.

Město Louny uvažuje o možnosti ubytování, pokud by bylo potřeba poskytnout na nějakou dobu azyl případným uprchlíkům z Ukrajiny. Podporu lidem z Ukrajiny veřejně vyjádřili i zástupci Nemocnice v Žatci, mezi nimiž v kolektivu působí řada ukrajinských lékařů a sester. Nemocnice vyšle na hranice autobus. Kapacita jednoho autobusu, který by měl vyrazit na cestu začátkem týdne, stačit nebude. „Nikoho tam nenecháme, pojedeme víckrát, když bude potřeba, vyrazíme i auty. Musíme něčím začít a vytvořit kanál pro lidi, kteří budou mít zájem odejít,“ řekl ředitel nemocnice Jindřich Zetek. Na evakuaci rodin zaměstnanců z Ukrajiny spolupracuje nemocnice s městem. „Pro 45 osob z autobusu máme zajištěné ubytování. Je to domluvené se soukromými subjekty, město samo ubytovací kapacity nemá, aktuálně máme volný jediný byt,“ sdělila starostka Zdeňka Hamousová. Zároveň vyvíjí kroky, aby děti po příjezdu do Žatce měly zajištěnou školní výuku a využití volného času. Připomněla, že je možné posílat peníze na transparentní účet města. „Peníze půjdou na pomoc lidem z Ukrajiny, kteří přijedou do Žatce,“ dodala.

Také starosta Kadaně Jiří Kulhánek se sešel v tamní nemocnici s ukrajinskými lékaři. „Je jich celkem 26. Vyjádřil jsem jim naší jednoznačnou podporu a nabídl pomoc formou přidělení městských bytů pro jejich příbuzné na Ukrajině, včetně míst v našich školkách a školách a pomoc při získání zaměstnání v Kadani... Jsou momentálně v hrozné situaci, kterou si neumíme sami ani představit. Chceme jednat rychle, dokud je možné je k nám bezpečně přemístit. Rovněž navrhnu v zastupitelstvu uvolnit z městského rozpočtu peníze na zajištění pomoci ukrajinským válečným uprchlíkům v našem městě. Jednáme i s dalšími zástupci Ukrajinců v Kadani a domlouváme kapacity na ubytování i v soukromých ubytovacích zařízeních,“ uvedl Kulhánek.

Základní umělecká škola v Podbořanech připravuje velký koncert na podporu Ukrajiny. „Výtěžek půjde pro postižené Putinovou válkou. Termín upřesníme během dvou dnů.,“ informoval v sobotu ředitel ZUŠ Martin Říhovský.

Výzvu o společné myšlenky adresoval dnes všem lidem světa spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni. „Hluboce nás  zasáhlo, že v 21 století může svět dopustit tak hroznou válku na Ukrajině, kdy umírají děti, ženy i mladí chlapci. Přemýšleli jsme, jak by teď mohl pomoci každý. Věříme v sílu myšlenky a víry. Prosíme všechny lidi světa, kteří stejně tak jako my nemohou pomoci jinak, aby dnes večer v 8 hodin  evropského času poprosili vesmírnou a přírodní sílu, věřící zas svého Boha, (ať jakéhokoliv), aby dala všem bohatým, kteří mají moc a konexe, velkým státům světa, vědcům a vojákům vnuknutí jak pomoci Ukrajině. Prosíme, ať se stane stejný zázrak jako když malý chlapec David zvítězil nad obrem Goliášem!“ vyzývá Jitka Kantová ze spolku.

Informace ke stavu na Ukrajině s odkazy na Ministerstvo vnitra zveřejnilo na svém webu město Podbořany, dále obec Lubenec (i v ukrajinštině). Lidé projevují i osobní iniciativu, jako například Jana Pavlová z Letova u Podbořan. "Obrátila jsem se na ministerstvo vnitra a ministerstvo sociálních věcí s tím, že kdyby bylo třeba, ubytuji na přechodnou dobu rodinu, nebo 3-4 děti např. z dětského domova ze zasažených oblastí. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Hlavně ať toto šílenství co nejdříve skončí. Ale to bych byla naivní..." řekla. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video