Lounská hala hostí basketbalové finále Opavy a Nymburka

Redakce 2022-03-13 13:00:00

V městské sportovní hale v Lounech se v sobotu rozehrál finálový turnaj Českého poháru Louda Auto FINAL 4. V prvním semifinále na sebe narazily týmy Opava a Pardubic, tedy dva celky, které v Kooperativa NBL mají šňůru tří, respektive dvou porážek. Hlavní úkol tedy zněl najet znovu na vítěznou vlnu a postoupit do nedělního finále. Druhé semifinále Louda Auto FINAL 4 mělo podle papírových předpokladů nabídnout souboj dvou týmů s aktuálně nejlepší formou v Kooperativa NBL. Nymburk dlouhodobě vládne českému zápasu a Brno naposledy prohrálo právě s Nymburkem. Od té doby zapsalo čtyři výhry v řadě a posun na druhé místo tabulky. Utkání o třetí místo se hraje v 15.30, utkají se týmy Pardubic a Brna. Finále lounská palubovka hostí od 19 hodin, přímý přenos můžete sledovat na ČT 4 Sport.

Opava sice vstoupila do zápasu Zbránkovou trojkou, ale úvodní minuty byly zajímavé především podkošovými souboji mezi Markussonem a Vrankovičem. Z nich lépe vyšel pardubický čahoun a pomohl tak svému celku získat mírný náskok. Švédský legionář si navíc už za pět minut připsal dvě osobní chyby. To byl znatelný zásah do taktiky Petra Czudka.

Pardubice si užívaly drobného náskoku až do poloviny druhé čtvrtiny, kdy ke změně pořádků zavelel Radim Klečka. Do opavské obrany přinesl tolik potřebnou agresivitu, zisky a na útočné polovině trefoval za tři body. Pardubice kontrovaly díky Waltonovi s Potočkem, ale opavští basketbalisté chytli střeleckou slinu za tři body. Právě jejich devět trojek a třicetibodová produkce lavičky vedly k drobnému poločasovému vedení. Zatímco opavská defenziva se poločasovým pobytem v šatně zpevnila, pardubickou obranu soupeřovy útoky nadále nadmíru trápily. Skvělou aktuální formu dál potvrzoval Klečka, který už do poloviny třetí čtvrtiny překonal dvacetibodovou hranici. Opava tak poprvé v utkání vedla dvouciferným rozdílem.

Pardubické naděje držel svým ofenzivním výkonem Walton. Jenže po nesportovním faulu Henryho šla Opava opět na plus deset a pardubická hra strádala čím dál tím víc. Defenziva Východočechů se naprosto zhroutila pod náporem opavského útoku. Už jistí vítězové nakonec v závěrečných minutách polevili, přesto si Opava zítřejší finále jasně zasloužila.

BK Opava – BK Pardubice 103:89 (20:24 52:48 84:70)

Klečka 28, Kouřil 17, Jurečka 12, Markusson 10, Kvapil 9, Gniadek a Šiřina po 7, Švandrík a Zbránek po 6, Slavik 1 – Vyoral a Walton po 18, Vrankovič a Henry po 10, Švrdlík a Potoček po 8, Šafarčík 7, Pekárek 5, Burda 3, Svoboda 2

TH: 18/24 – 16/21; Trojky: 15 – 13; Doskoky: 32 – 34; Zisky: 5 – 2; Ztráty: 7 – 10; Asistence: 17 – 15; Fauly: 22 - 22

Petr Czudek (kouč BK Opava): „My jsme dnes zápas nezačali dobře, bylo to z naší strany ospalé a nebyli jsme v dobrém rozpoložení. Radim Klečka do toho ale později vnesl vítězného ducha, obrátili jsme skore a pak už jsme to drželi. Dnes jsme se trefovali z trojek, což je naše hra, a pak to vypadá dobře, protože jsme si dobře půjčili míč. Za vítězství jsem opravdu rád, protože jsem z toho měl dnes obavy, jak se otřepeme ze středečního výkonu s Brnem. Jsem rád, že si zahrajeme finále, kde předpokládám, že asi bude Nymburk. A pokusíme se získat trofej. Ta parta je spolu dlouho, stárneme a rádi bychom už po čase něco vyhráli.”

Dino Repeša (kouč BK Pardubice): „Nemyslím, že by pro nás byl největší problém Radim Klečka. Už v prvním poločase nás trápil Kouřil, který dával těžké trojky, a do půle to měl z pole 5/5, přitom v sezoně má trojky na dvaceti procentech. Je to škoda, protože jsme už do půle mohli mít výhodu na své straně. Ani čtyři body v minusu nebyly zlé, ale 52 inkasovaných bodů bylo moc. Ve druhé půli přišla brzy šňůra soupeře a Opava utekla přes deset bodů a to už se nám pak těžko vracelo. Problém po nás byl, že Petr Šafarčík až včera trénoval po delší pauze. Celkově musíme hodně zlepšit obranu, ta byla dnes klíčová. Opava nám dala celkem 15 trojek a za to klobouk dolů.”


Jenže už několikrát se ukázalo, že pohárové finále je specifickým turnajem, kde papírové předpoklady nemusí platit. Nymburský favorit ale od úvodních okamžiků dělal vše pro to, aby svou roli naplnil. Odhodlané Brno zchladila dvojice Benda – Ross, kteří byli výraznými osobnostmi nymburské ofenzivy. Brněnské fanoušky hecovaly smeče Mickelsona, ale Brno viditelně ztrácelo.

Obhájce pohárového prvenství si už za první desetiminutovku stihl vypracovat dvojciferný náskok. Nymburští basketbalisté valili jeden útok za druhým a dokázali zakončovat i přes fauly soupeře. Brněnská frustrace vyústila v technickou chybu pro Romana Marka. Nymburský náskok v tu chvíli atakoval dvacetibodovou hranici. Brno se ještě chytlo stébla naděje a kdyby Madden trefil minutu a půl před koncem trojku, byl by rozdíl deset bodů. Jenže nestalo se a závěr patřil Nymburku. Špatnou zprávou pro trenéra Růžičku byl nejistý zdravotní stav Huntera Mickelsona. Tomu po neúspěšném pokusu o smeč přilehl koleno Harding. Hlavní brněnský pivot do druhé půle nastoupil, ale jeho pohyb byl viditelně limitovaný. Nymburk prokazoval svou kvalitu a šířku lavičky. V relativním poklidu si držel vedení kolem dvaceti bodů.

To byla dobrá zpráva pro trenéra Sekuliče, který mohl před zítřejším finále rozložit síly. Jenže nymburští basketbalisté byli dál hladoví. Důkazem budiž situace, kdy Hruban proměnil tři trestné hody po tom, co byl faulován při střele za tři body, následně s Rossem vytáhli obranu a během čtyř vteřin přidali stejný počet bodů.

Brněnská obrana, která týmu trenéra Růžičky v posledních zápasech proklestila cestu na druhé místo v tabulce, se prakticky rozpadla. Na morál hráčů musely těžce působit ztráty hned v zárodku útoku. I když se zápas prakticky dohrával, rozhodně neztratil nic na své fyzičnosti. Nic to nezměnilo na tom, že o 3. místo se zítra utkají Pardubice s Brnem (15:30, TVCom) a o titul si to rozdají Opava s Nymburkem (19:00, ČT Sport).

Basket Brno – ERA Basketball Nymburk 78:111 (16:28 37:55 60:81)

Mickelson 15, Marko 12, Mishula 10, Bálint 9, Puršl 8, Půlpán 6, Körner 5, Krakovič a Madden po 4, Djurčič 2 – Hruban a Ross po 18, Harding 16, Benda a Kříž po 13, Palyza 12, Routt 8, Váňa a Gak po 6, Kovář 1, Tůma a Rylich 0

TH: 11/19 – 26/32; Trojky: 9 – 7; Doskoky: 33 – 48; Zisky: 10 – 9; Ztráty: 17 – 14; Asistence: 15 – 13; Fauly: 25 - 24

Aleksander Sekulič (kouč ERA Basketball Nymburk): „Byl to velice důležitý zápas a tomu odpovídala naše koncentrace. Hrajeme o pohár, museli jsme se dobře připravit a předvedli jsme velmi dobrý výkon s dobrou exekucí herního plánu. A hráči se soustředili od první do čtyřicáté minuty. A jestli to dnes byl výkon na úrovni Ligy mistrů? Víte, já nikdy nikoho nepodceňuju a pro nás je každý zápas jako Liga mistrů. Máme respekt ke všem soupeřům v české lize, které jsou dobré, s dobrými trenéry a každý nás tu chce porazit. Ve finále nás čeká Opava, a protože půjde o trofej, bude to jiný zápas než ten před pár dny u nich, kdy jsme vyhráli. Budou tam jiné emoce, jiná koncentrace a my na ně musíme být nachystaní - zejména na trojkovou palbu a útočné doskoky. To bude klíčové.”

Lubomír Růžička (kouč Basket Brno): „Jedna věc je, že to pro nás byl šestý zápas za 12 dní, druhá věc je naše obrana. Všude jsme byli o krok pozdě, Nymburk dobře rozebral náš taktický plán, zkoušeli jsme pak v obraně udělat pár změn, ale dnes naše obrana byla špatná. Pak se to přeneslo i do celkové nálady v utkání, protože Nymburk na nás vytvářel obrovský tlak a přehrával nás ve všech směrech, za což mu patří velký kredit. Od první minuty nám ukázal, že chce kontrolovat vývoj utkání. Tahali jsme dnes nohy, byli jsme pomalí, nebyli jsme dost agresivní v obraně. Ví se o nás, že hrajeme nátlakovou, celoplošnou obranu, dnes jsme se do toho ale vůbec nebyli schopní dostat a Nymburk má kvalitu, kterou musíme respektovat a kterou nám dnes naplno ukázal.”

Foto: David Šváb

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video