Archiv po šedesáti letech změnil adresu. Ředitel symbolicky předal klíče zástupcům radnice

Lucie Steklá 2022-03-23 16:48:31

Louny - Prostory cenného středověkého domu č. 57 v rohu Mírového náměstí tzv. Daliborku opustil natrvalo po více než šedesáti letech Státní okresní archiv (SOA). Archiv se stěhuje do nově vystavěného objektu na spojnici ulic Rakovnická a Pod Nemocnicí u kruhového objezdu. Stěhování archiválií začalo v polovině prosince loňského roku. Archiválie se nejdříve odvezly do Prahy na plynovou dezinfekci a poté se převezou do nové budovy. Souběžně začal také převoz materiálů SOA i z lounské synagogy (v Hilbertově ulici), jejímž vlastníkem je Židovská obec Teplice.



Od vyklizené budovy zvané Daliborka předal klíče, symbolicky i skutečně, ředitel SOA Jan Mareš (na snímku vlevo) lounskému místostarostovi Vladimíru A. Honsovi (vpravo) a Libuši Machillové, tedy zástupcům města, do jehož úplného vlastnictví dům patří od roku 2016.

Pracovní skupina, která vznikla, aby se zabývala možnostmi využití budovy, doporučila, aby po odchodu archivu, tedy zhruba v prvním čtvrtletí letošního roku, bylo navázáno na hotový stavebně historický průzkum a v první řadě se nechal zpracovat stavebně historický průzkum budovy včetně prověření její statiky. Od toho se město pak odrazí nejprve ke statickému zajištění a následně nutné rekonstrukci budovy. Právě statika může být problém. Podle znaleckého posudku statika, který město nechalo zpracovat, je totiž narušena v zadní části objektu. Zajištění statiky, bez čehož nebudou moci být další opravy zahájeny, vyjde odhadem na více než deset milionů korun.

Budovu chce radnice využívat. K jakému účelu by to mělo být, měla napovědět anketa mezi obyvateli uspořádaná v prosinci 2020. V ní veřejnost odmítla prodej domu. Lidé by si tam přáli reprezentační a obřadní prostory. Daliborka je chráněnou kulturní památkou od roku 1958. (lus)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video