Ministr zdravotnictví Válek navštívil Louny. ,,Dětská psychiatrická nemocnice zůstane,” slíbil

Lucie Steklá 2022-05-29 15:19:25

Rozvoj Dětské psychiatrické nemocnice či možnost zřízení chirurgické pohotovosti v Lounech. Tyto a další témata a problémy zdravotnictví v našem regionu zazněla při návštěvě ministra zdravotnictví Vlastimila Válka v Lounech, kde si prohlédl prostory psychiatrické nemocnice a poreferoval o jejím dalším možném rozvoji s podporou ministerstva.

Dětská psychiatrická nemocnice, která je jedním ze tří zařízení tohoto typu v republice, se před časem potýkala s problémy, řešila velký nedostatek lékařů, padly také návrhy na možné stěhování. Od ledna letošního roku je její ředitelkou Nikol Přibilová a situace v nemocnici se stabilizovala. V současné době v ní působí čtyři dětští psychiatři. ,,Určitě chceme, aby v Lounech dětská psychiatrická nemocnice, která nyní poskytuje skvělou a velmi kvalitní péči, zůstala. Neuvažujeme ani o jejím ručení a stěhování do jiné-ho města,“ řekl ministr zdravotnictví. Podle jeho slov by se Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech mohla stát akreditovaným pracovištěm, které bude přijímat absolventy, z nichž se následně stanou dětští psychiatři. ,,Vzdělávání dalších na akreditovaných pracovištích by financovalo přímo ministerstvo zdravotnictví. Hradilo by plat absolventů, kteří se připravují na atestaci, a také od-měnu školiteli. Chceme, aby se stala špičkovým a moderním centrem,“ dodal V. Válek s tím, že by první absolventi lékařských fakult mohli na další vzdělávání do Loun zamířit již příští rok.

Na setkání řeč přišla také na budovu, v níž nemocnice působí, je totiž v pronájmu. ,,To není úplně šťastné, když je nemocnice v pronájmu. Budeme proto řešit, jak v budoucnu dál, jak nemocnici rozvíjet a případně najít vlastní prostory,“ uvedl ministr Válek. Variant se nabízí několik, kromě setrvání v pronajaté budově to je stavba budovy nové, nebo využití volných budov ve městě. ,,Jsme rádi, že ministerstvo psychiatrickou nemocnici v Lounech vnímá jako své priority. Pokud ji bude ministerstvo chtít umístit do vlastních prostor, pomůže radnice s jejich hledáním,“ řekl Pavel Janda, starosta Loun.

Spolu se starostou Loun Pavlem Jandou a poslancem Michalem Kučerou navštívil ministr Válek nejen psychiatrickou nemocnici, ale také nemocnici Agel Louny a její oddělní následné péče. Co v regionu chybí, je akutní péče. Městu by mohl pomoci rozvoj pohotovostní služ-by, kterou ze dvou třetin financuje mě-sto. Konkrétně by to mohla být chirurgická pohotovost otevřená co nejdéle ve-čer, v noci a o víkendech a svátcích. ,,Ne-myslím si, že by bylo rozumné v Lounech resuscitovat plnohodnotnou nemocnici. Ani k tomu nevidím důvod. Budovat nyní novou kompletní nemocnici je z mnoha důvodů nereálné, ať kvůli obrovským finančním nákladům, tak i poměrné blízkosti dalších nemocnic s dojezdovými časy do půl hodiny, i nedostatku lékařského personálu. Pracoviště pohotovosti by mělo pokrýt základní ošetření a takový model jsme připraveni podpořit,“ vysvětlil Válek. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video