Recept na dlouhověkost? Dobré jídlo a štamprlička becherovky. Nejstarší občanka Postoloprt Jiřina Prchlíková oslavila stovku

Lucie Steklá 2022-06-03 20:11:08

Životní jubileum, narozeniny s číslem 100, oslavila minulý měsíc paní Jiřina Prchlíková z Postoloprt. Úžasné životní jubileum své nejstarší občanky spolu s ní oslavili také zástupci radnice. Paní Prchlíková zažila jedenáct prezidentů, spoustu šťastných let, ale i ty smutné, jako druhou světovou válku.


Dlouhých a pro nás všechny nepředstavitelných sto let paní Jiřina rozdává radost své rodině, přátelům a známým. Jiřina Prchlíková oslavila své neskutečné jubileum ve společnosti svých tří dětí a v kruhu dalších rodinných potomků, kterých bylo opravdu hodně. Dorazili příbuzní ze všech koutů republiky – z Liberce, Brna, Plzně i z blízkého okolí. Za město Postoloprty měli tu čest být na oslavě přítomni starosta a místostarosta města a ošetřující lékař s manželkou. ,,Nezbylo nám, než obdivovat a závidět, jak aktivní může člověk ve sto letech být. Bylo až dojemné vidět, jak si paní Prchlíková obezřetně brala k sobě na klín svého prapravnuka, který je o 99 let a jedenáct měsíců mladší,“ řekli zástupci města.

Elán, aktivitu, životní optimismus a dobrou náladu by nejstarší obyvatelce Postoloprt mohli všichni závidět. ,,Věřte, že ten věk, který měla na svém narozeninovém dortu, by jí jistě nikdo nehádal. Stále bere život s humorem, udržuje kontakty s lidmi ve svém okolí, zajímá se o společenský život, dokonce pracuje na počítači. Ptali jsme se i na recept na dlouhověkost – prý žádné prášky, dobré jídlo a štamprlička becherovky nebo vaječného koňaku,“ řekl Zdeněk Pištora, starosta města.

Pohledem pominulosti zjistíme, že se v roce 1922 narodili čeští herečtí velikáni Josef Větrovec, nezapomenutelný Krakonoš František Peterka, jejich kolegyně Stella Zázvorková, Josef Kemr a Miloš Kopecký. Narodil se neblaze proslulý politik Miloš Jakeš, hudební skladatel Ilja Hurník, americký spisovatel Kurt Vonnegut a naše sportovní legendy Dana Zátopková a Emil Zátopek. A ve stejném roce se narodila postoloprtská Jiřina Prchlíková. V té době byl prezidentem Tomáš Garrigue Masaryk, byl založen fotbalový klub Baník Ostrava a byla objevena Tutanchamonova hrobka.

V roce 2021 Česká správa sociálního zabezpečení evidovala v celé republice jen 713 stoletých a starších lidí: 603 žen a 110 mužů. Letos se k nim přidala také občanka Postoloprt Jiřina Prchlíková.            

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video