Úvod   /   Zprávy   /   Proč nerostou houby?

Proč nerostou houby?

Jan Vnouček 2012-07-11 00:09:00

Kryry – Prší, je teplo, a pořád nerostou! Divila se v minulých dnech spousta houbařů, když se vracela domů z lesa s prázdným košíkem. „Houbovku si zatím dalo hodně málo lidí. Vláha přišla příliš pozdě, podhoubí za tu dobu vyschlo. Kdyby zapršelo tak před dvěma týdny, ještě byla šance, že se chytí, ale takhle si musíme počkat, až se vytvoří nové,“ vysvětluje kryrský mykolog a vášnivý houbař Kamil Kraus.

Podle něj houby nerostou, když je příliš sucho, větrno a panují nepříznivé klimatické podmínky, jako je denní vedro a noční chlad. I teď by se ale v lese měly dát najít  lesní houby jako jsou hřib žlutomasý a mochomůrka růžovka neboli masák. „Možná se objeví další vlna dubáků. První vlna byla slabá a měla rozpraskané kolobouky. Mohly by růst křemenáče. Naopak delší dobu na tvorbu podhoubí potřebuje hřib smrkový. Také se mohou objevit první klouzci, les určitě provoní holubinky – to je houba nezmar, která vydrží i velká sucha –  a začnou růst houby mimo les, jako jsou špičky do polévky a pečárky polní,“ prognózuje. „Alespoň podle mě by to tak mohlo být, ale platit to nemusí, protože mykologie je veliké dobrodružství,“ usmívá se. A navíc úrodu plodnic ohrožuje ještě jeden problém. „Kryrsko je jinak velmi dobrou mykologickou oblastí. Je tu ale větší hustota výborných houbařů než-li hub,“ krčí rameny Kraus.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video