Ruská ulice se přejmenovávat nebude

Redakce 2022-06-20 16:21:42

Chomutov – Přejmenovat Ruskou ulici na Ukrajinskou. Takovým návrhem se zabývalo město.

Zastupitelům to navrhoval jeden z chomutovských občanů. „Důvodem je současná agrese Ruska na Ukrajině, která bude mít dlouhodobé a dalekosáhlé následky,“ píše ve stručném odůvodnění Chomutovák, který v Ruské ulici nebydlí.

Město eviduje pouze jediný návrh na přejmenování ulice. Ihned po začátku války někdo svépomocí ulici přejmenoval na Ukrajinskou, jednalo se o „amatérskou“ akci, nikoliv oficiální.

Návrhem se nejdříve zabývala rada měta, která ale přejmenování nedoporučila. „Statutární město Chomutov již vyjádřilo vůli pomáhat občanům Ukrajiny jiným způsobem a tento záměr je v současné době naplňován. Tato změna by kladla vysoké nároky na občany a podnikatelské subjekty, žijící a působící v této lokalitě, a to finanční i časové, zejména na výměnu všech potřebných dokladů a listin, změny kontaktních údajů, úpravy webových stránek, či vytištění nových propagačních materiálů,“ píše se v důvodové zprávě města.

V pondělí o návrhu hlasovali zastupitelé a neschválili ho, Ruská ulice zůstane Ruskou. Pro přejmenování nehlasoval žádný ze zastupitelů. 

Ruská ulice se už několika přejmenování dočkala. Od roku 1468 až do roku 1945, tedy skoro pět set let, chodili Chomutováci po Steinweg či Steingasse, tedy Dlážděné ulici. V červnu 1945 byla přejmenována na Ruskou. V srpnu 1968, bezprostředně po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, ji chomutovští představitelé přejmenovali na Českou. Toto označení vydrželo jeden rok, do té doby máme znovu Ruskou ulici.

Napsal(a): rod

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video