Do Hříškova se každý rok sjíždí stovky příznivců veteránů. Sraz historických vozidel je výjimečnou událostí

Lucie Steklá 2022-08-19 10:18:48

,,Výjimečný byl každý ročník, který se uskutečnil a hlavně, na který jste za námi opakovaně přijeli. Právě to je pro nás to nejcennější, co se může stát! Potkat se s vámi všemi, jak majiteli historických vozidel, tak diváky, opět po roce a vidět že jste zdraví a plní sil. Osobní setkání s vámi nic nenahradí a vaše slova uznání jsou pro nás opravdu tím největším zážitkem a odměnou,“ odpověděli na otázku: v čem byl letošní sraz výjimečný? pořadatelé z rodiny Kabourků. Řeč je o desátém ročníku srazu his-torických vozidel v Hříškově. Srazu se letos zúčastnilo 179 osobních automobilů, dva autobusy, devadesát devět motocyklů, 28 terénních vozidel a třináct traktorů.


Nadšenců, fanoušků a majitelů historických vozidel se do Hříškova sjíždí každý rok více a více. Výjimkou nebyl ani jubilejní ročník, který opět stanovil rekord počtu účastníků. Je to neuvěřitelné! Do naší krásné obce se sjelo 321 registrovaných vozidel!“ hlásili pořadatelé. Automobily osobní, nákladní, motorky i autobusy se do Hříškova sjížděly od ranních hodin. Po poledni se kolona krásných vozidel vydala na tradiční čtyřicetikilometrovou trasu okolními obcemi: Bedřichovice, Sulec, Panenský Týnec, Toužetín, Donín, Vrbno nad Lesy, Hřivčice, Peruc, Slavětín, Veltěže, Černčice, Blšany u Loun, Cítoliby, Brloh, Smolnice, Nová Ves a Hříškov. Během této doby probíhalo u hříškovské sokolovny sčítání hlasů. ,,Majitel každého registrovaného vozidla obdržel hlasovací lístek a přímo se tak podílel na sestavení výherního žebříčku. A že byl letos prostor k výběru nejhezčích vozidel opět hodně široký,“ přiblížila hlasování Gabriela Kabourková a dodala: ,,Letos se nám pro podařilo pozvat na sraz člověka, který za celý život dokázal spoustu věcí a přes to je skromný, milý a má rád lidi, tak jako my. Zavítala mezi nás a poctila nás přítomností svojí a svého syna výborná filmová a seriálová herečka, paní Jaroslava Obermaierová. Přáli jsme si, aby mezi námi zůstala do odpoledních hodin a podílela se na předávání pohárů. Časové možnosti jí to však nedovolovaly, takže se s řadou Vás alespoň vyfotila a v rozhovoru s Lubošem Zbořilem, který celý den výborně moderoval, nám všem potvrdila, že je mezi námi správně. Svěřila se, že historická auta obdivuje a mezi nejoblíbenější značku u ní patří jednoznačně vozy Škoda, které jsou po celý život její srdeční záležitostí a živou vzpomínkou na mládí.“

Po návratu ze spanilé jízdy proběhlo vyhlášení vítězů, předávání pohárů a věcných cen. I v letošním roce pořadatelé předali osmnáct pohárů, takže bylo skutečně o co hrát! Oceněna byla tři nejhezčí vozidla ve čtyřech soutěžních kategoriích - osobní automobil, terénní vozidlo, motocykl a traktor. Předány byly tři poháry pořadatele srazu a tři poháry starostky obce Jany Kalašové.

Poháry vítězů si v roce 2022 odnesli tito majitelé krásných historických vozidel. V kategorii osobní automobil a autobus: Eduard Bendl – NASH (vyrobeno 1930), Jan Koušek ­ autobus Škoda 706 RTO Lux (1964), Mělský Vladimír – AERO; kategorie motocykl: Josef Iskra – Jawa 350 OHV (1945), Radovan Helt – Raleigh (1923), Rostislav Štefa-ničák – Honda Goldwing 1000 (1977); kategorie terénní vozidlo: Jaroslav Liš-ka - Dodge WC 57 (1943), Jiří Eisner - Tatra 148, Vlastimil Kuška – Praga V3S (1974); kategorie traktor: Süssmilich, Zetor 50 super, Václav Ryvola – Pásový traktor 54 (1956), Jiří Soukup – Moto-robot PF 61 – velké vrtací zařízení (1956); Cena starostky Obce Hříškov: Jindřich Kabourek – kompletní sbírka historických vozidel, Antonín Pallas – Mercedes Benz (1959), Jiří Provazník – Ford V8 (1935); Cena pořadatele: Jiří Klátil – Škoda 1000 MB (1967), Svato-pluk Kolařík – DKV MUNGA (1955), Petr Hotový – Velorex (1962).

Nyní trochu ohlédnutí do počátků srazu. Na první setkání majitel historických vozidel se do Hříškova v roce 2015 sjelo 133 vozidel, o rok později jich bylo 168 a účast stoupala každým rokem. V roce 2019 to bylo již 198 vozidel, v covidovém roce 2020 dokonce 283, třístovku překročil počet zúčastněných vozidel loni (305), letos jich dorazilo 321. ,,Vážíme si toho, že můžeme pořádat sraz právě v Hříškově, mezi skvělými hříškovskými lidmi, kteří si alespoň v tento den udělají čas a setkají se na jednom místě. Přestože nám každý rok pomáhá s organizací srazu o několik kamarádů více, dokážete nás svojí účastí vždy přesvědčit, že nás stále není dost a nemáte v plánu se na čísle z minulého roku nikdy zastavit. Každý rok si říkáme, že už další nadšence v okolí není možné najít, ale jak vidíme, je! Jste všichni neskuteční! Nepřejeme nic víc, než zdraví pro Vás všechny, majitele krásných vozidel, spolujezdce, diváky, zkrátka všechny. Opatrujte se! Těšíme na Vás příští rok,“ řekla při hodnocení letošního srazu G. Kabourková. (lus, gk)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video