Slibuji ti věrnost v časech dobrých i zlých

Alla Želinská 2022-09-22 23:30:08

Poprvé po dlouhé době opravený kostel zažil svatbu. Církevní.

Nepomyšl - Slibuji ti věrnost v časech dobrých i zlých, ve zdraví i nemoci, v hojnosti i nedostatku. Chci tě milovat a ctít po celý svůj život, dokud nás smrt nerozdělí… Šestnáct let čekali Monika Zlá a Pavel Bartuška, než se kostel sv. Mikuláše v Nepomyšli opravil, aby si svůj svatební slib řekli právě tady. V sobotu 27. srpna v nádherně vyzdobeném kostele Pavel a Monika si vzájemně udělili svátost manželství a slíbili celoživotní nerozlučitelnost. Snoubence oddal otec Alexander Siudzik, podbořanský farář.

Byla to první svatba v opraveném kostele, jehož rekonstrukce s následnou obnovou středověkých maleb trvala od roku 2007, kdy  byl kostel sv. Mikuláše uzavřen pro veřejnost kvůli havarijnímu stavu. Roku 2011 převzal památku do svého majetku městys, římskokatolická církev mu kostel převedla formou darovací smlouvy. A postupně začaly opravy. Na obnově kostela se Pavel Bartuška aktivně podílel (jeho firma prováděla práce na fasádě památky). Je také místostarostou městyse. Monika pracuje v mateřské škole v Krásném Dvoře jako vedoucí učitelka, spolu s dalšími místními ženami se zasloužila o vznik a fungování mateřského centra Jablíčko z Nepomyšle; pochází z Frýdku Místku, její muž z Nepomyšle. Pro oba je místní kostel neodmyslitelnou součástí jejich domova – v Nepomyšli. Tady si postavili dům, vychovávají a vedou ve víře své dva syny, kteří se narodili v Kadani, ale bydlí zde od narození.

„Jsme věřící a jiný než církevní obřad jsme nechtěli. Čekali jsme šestnáct let, než se kostel opravil, abychom si svůj slib řekli právě tady,“ říkají šťastně novomanželé Monika a Pavel Bartuškovi. Jako svědky měli své blízké a přátele – Kateřinu Pilnou (kamarádka a kolegyně Moniky z MŠ) a Pavlova synovce Pavla Pacovského.

Svatební obřad doprovázela hudbou rodina Šelembových – otec rodiny Michal Šelemba je povoláním restaurátor a i pro něj, jako věřícího a odborníka, kostel sv. Mikuláše je srdeční záležitostí – vrací mu historickou krásu, spolu s dalšími kolegy v oboru odkrývá zapomenuté a v minulých dobách několikrát překryté vzácné gotické malby. Svoji úlohu při svatebním obřadu důstojně a skvěle splnili mladí ministranti farnosti, synové Šelembových.

„Svatba v kostele není pouhým formálním právním aktem, ale znamená něco mnohem víc. Je svátostí. Skrze tuto svátost manželství Bůh vstupuje mezi milující pár, aby ho posvětil a pomáhal jim v letech společného života. Manželství chtěl, naplánoval a dal k němu podnět sám Bůh. Pokud tedy člověk chce manželství co nejlépe pochopit a prožít, musí se s tímto Božím projektem společného života dobře seznámit. Monika a Pavel to beze zbytku splňují…“ uvedl otec Alexander. „Radujeme se z vaší lásky – tu prohlubujte, radujeme se z vaší víry – té se držte, radujeme se z vašeho rozhodnutí být spolu – to upevňujte,“ popřál novomanželům Bartuškovým.

Svatební hostina se konala rovněž v Nepomyšli, v nově opraveném kulturním domě. Přejeme štěstí a lásku! 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video