Rozhovor s Lenkou Mangovou Mottlovou ze SCpR Klíčenka v Žatci

2022-10-04 08:03:00

Sociální centrum pro rodinu (SCpR) Klíčenka sídlí naproti hlavní poště v ulici Volyňských Čechů. Kromě toho má ještě v budově Polikliniky detašované pracoviště s občanskou poradnou. „V Klíčence poskytujeme terapeutickou pomoc rodinám, podporujeme pěstounskou péči, pomáháme dětem s doučováním, poskytujeme psychologickou pomoc. V občanské poradně na Poliklinice pomáháme klientům, kteří se ocitli v dluhové pasti a neví, jak řešit konkrétní životní situace,“ vysvětluje ředitelka Sociálního centra pro rodinu Ivana Benešová. S vedoucí občanské poradny Mgr. Lenkou Mangovou Mottlovou (na snímku) jsme si povídali o chodu občanské poradny, o akci Milostivé léto II, a o projektu Žatec bez dluhů.

Dluhová poradna má na Poliklinice otevřeno každý všední den od 8 hodin do 16 hodin. S čím se klienti na Vaši poradnu nejčastěji obracejí, jedná se hlavně o exekuce nebo i běžné, provozní záležitosti jako je nezaplacení nájmu, služeb, a podobně? O jaké životní situace se jedná?

Jedná se o široké spektrum životních situací, například jde o ukončování nájmů, oprávněné, či neoprávněné pohledávky, které vznikají z nájmů, a podobně. Jedná se i o zálohy na služby nebo vyúčtování služeb. Takže se nejedná jenom o klienty, kteří jsou již v exekuci. Dneska jsou velké tlaky na rodinu, když se například rodina rozpadne, tak to má velký dopad na tu situaci v rodině, vznikají různé situace jako neschopnost platit, druhotná platební neschopnost. Nebo když mají partneři hypotéku a rozvedou se, tak to musí řešit. Je to i otázka placení výživného, vyřízení náhradního výživného, a podobně. Ve všech těchto životních situacích se snažíme pomáhat a předcházet tak tomu, aby se lidé dostávali do exekucí. V tom spočívá preventivní úloha dluhové poradny.

V poslední době se hodně mluví o zdražování energií, obraceli se na Vás klienti například v souvislosti s Dodavatelem poslední instance (DPI), když před rokem ohlásila úpadek společnost Bohemia Energy?

Ano. Klientům, kteří se ocitli v režimu DPI, se náhle zvýšily faktury, neorientovali se v tom. Většinou se jednalo o starší lidi, ale byli tam i čtyřicátníci. Klienti měli šest měsíců na to, aby si uzavřeli standardní smlouvu, takže jsme těmto lidem pomáhali, aby to udělali co nejdříve a vyhnuli se tím placení vysokých faktur v režimu DPI.

Pojďme se podívat na Milostivé léto II, které začalo 1. září a bude probíhat až do konce listopadu. Jaké podmínky musí dlužník a Váš potenciální klient splňovat, aby se mohl do Milostivého léta zapojit?

První podmínkou je, aby měl dlužník dluh vymáhán exekučně prostřednictvím exekutorského úřadu. Druhou podmínkou je, že dluh musí být u státu, kraje, obce, města, popřípadě u příspěvkových nebo dalších organizací, kde má stát a jeho subjekty svůj podíl. Dlužník v rámci Milostivého léta II, stejně jako to bylo v rámci Milostivého léta I, má možnost zaplatit základní jistinu, která je po něm vymáhána prostřednictvím exekučního příkazu a současně musí zaplatit náklady exekutorovi 1500 Kč bez DPH, což činí 1815 korun.

Takže to jsou základní podmínky pro vstup do Milostivého léta II. Jak ten proces potom konkrétně probíhá, jak má dlužník postupovat?

Dlužník musí exekutora informovat, že uhradí částku v rámci této akce Milostivé léto II, tak aby ta exekuce byla řádně ukončena a následně po uhrazení jistiny a poplatku, exekutor dlužníka informuje o ukončení exekuce písemností, která se nazývá Ukončení exekuce.

Vaše dluhová poradna tedy nejprve musí zjistit, komu a jaké částky dlužník dluží, protože většina dlužníků o tom nemá přehled, jak postupujete?

Informace se dají zjistit v Centrální evidenci exekucí, kde je uvedena částka jistiny, kolik dlužník dluží. Složitější to je s dohledáváním příslušenství než s jistinou. Novinkou od letošního ledna je to, že tam zjistíme i věřitele, což dříve nebylo možné. A dozvíme se také jednotlivé částky toho dluhu, pokud jde například o smluvní pokutu nebo zákonné úroky, případně další náklady s tím spojené. Pomáháme klientům i tím, že zjišťujeme, jestli uvedený věřitel je státním nebo polostátním podnikem, což se dá zjistit přes veřejný rejstřík. Jedná se zpravidla o ČEZ, dopravní podniky, různé poplatky za odvoz odpadu, a podobně.

Výpis z Centrální evidence exekucí se dá opatřit na každém Czech POINTU, je ale zpoplatněný, existuje nějaká možnost, jak se k těmto informacím dostat zdarma?

Existuje varianta, která není tak známá a není zpoplatněná. Jedná se o lustrační výpis u příslušného okresního soudu, takže pokud klient nemá dostatek finančních prostředků, aby si opatřil výpis z Centrální evidence exekucí, můžeme ho nasměrovat na Okresní soud v Lounech a do 14 dnů mu přijde kompletní výpis všech soudních řízení, která byla proti němu vedena, včetně exekučních řízení. Takže tento nástroj se snažíme využívat. Poslední dva roky je lustrační výpis zdarma, před tím se za něj platilo sto korun.

Setkáváte se v rámci Milostivého léta s tím, že ho nelze uplatnit na některé dluhy, i když jsou vedeny vůči státu?

V praxi se nám stává, že některé dluhy jsou vymáhány nikoliv exekucí, ale takzvaným výkonem rozhodnutí, a to jsou případy, na které Milostivé léto nelze uplatnit. Některá města v regionu, netýká se to ale Žatce, řešila dluhy na nájmu právě výkonem rozhodnutí. Výkon rozhodnutí je historicky prvotní způsob, jak se vymáhaly dluhy. Jedná se většinou o výkon rozhodnutí na mzdu nebo na konkrétní účet u konkrétní banky. V takovém případě se snažíme daný subjekt oslovit, zda by se nechtěl do Milostivého léta dobrovolně zapojit. Ale to je potom na individuální žádost a individuálním posouzení daného subjektu.

Co všechno jste pro klienty Vaší poradny v rámci Milostivého léta II schopní vyřídit? Jak je to se zpracováním žádosti?

Zpracujeme pro klienty žádost pro příslušný exekutorský úřad, že by chtěli uplatnit Milostivé léto. Tuto písemnost klientům připravíme a předáváme k zajištění exekutorskému úřadu. Klienti si mohou připravenou a podepsanou žádost také poslat sami. Dále klienty poučíme, jakým způsobem mají tu částku uhradit. Jistinu je možné zaplatit i v několika splátkách, tak aby celková jistina s poplatkem exekutorovi byla zaplacena do konce listopadu. Novinkou oproti Milostivému létu I je to, že exekutor musí na žádost reagovat do deseti dnů. Pokud exekutor v zákonné lhůtě nereaguje, tak potom posíláme urgenci. Od začátku září, kdy Milostivé léto II začalo se na naší poradnu obrátilo už 11 klientů ze všech věkových kategorií, jedná se například i o seniory. Situaci řešíme komplexně podle písemností, které klienti donesou.

Pojďme se ještě zastavit u projektu Žatec bez dluhů. Vaše poradna je akreditovaná, takže můžete za klienty vyřizovat i návrh na oddlužení, jak tento projekt funguje?

Získali jsme akreditaci v roce 2020 od Ministerstva spravedlnosti. Akreditovaná dluhová poradna může poskytovat kompletní dluhové poradenství a sepisovat a podávat insolvenční návrhy ke krajskému soudu. Insolvenční návrh mohou sepisovat notáři, advokáti, insolvenční správci a soudní exekutoři. Akreditovaná poradna má podmínku, že musí veškeré poradenství, včetně sepsání návrhu poskytovat zdarma. Nesmíme si proto nic účtovat, ani vykazovat. Návrh musí podepsat garant, neboli akreditovaná osoba, která garantuje odbornost. Musíme si tedy finanční prostředky na provoz shánět, abychom tuto službu mohli poskytovat, získali jsme podporu díky projektu Žatec bez dluhů, který skončil letos v červnu, a město Žatec nás podpořilo, aby akreditovaná poradna mohla fungovat do konce letošního roku.

Děkuji za rozhovor. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video