Podnikatelka z Klášterce sklízí úspěchy s moderní verzí Priessnitzova zábalu

j.rodling 2022-10-19 22:19:26

Klášterec - Asi každý z nás měl někdy kolem krku "priessnitze". Podnikatelka Martina Štefanková zábal inovovala a vyrábí ho ve své firmě Mamavis v Klášterci ve velkém. Sklízí úspěchy a dalším jejím cílem je expanze do zahraničí.

Získala jste cenu Ústeckého kraje. Co pro vás takové ocenění znamená a může třeba podpořit rozvoj vašeho podnikání?

Ocenění v takto prestižní soutěži, jakou je IBM Firma roku Ústeckého kraje, si samozřejmě moc vážím. Upřímně mě zaujalo, když jsem předtím měla možnost pozorně sledovat prezentace ostatních účastníků finálové desítky. Firem, které píší svou úspěšnou historii. Hezky to ve svém úvodním slově ale vyjádřil pan hejtman Ústeckého kraje. Že vítězi jsou všichni, kteří se na slavnostním večeru na Větruši sešli! Jako kapitáni lodí, kteří vedou své lodě rozbouřenými vodami posledních let, pro podnikání ne zrovna lehkých. Cítila jsem, jak se celým večerem nese přátelská atmosféra. Ocenění beru i tak, že jdeme s naším start-upem správnou cestou. Nesmírně si té výhry vážím, je to odměna nejen pro mě, ale pro celý tým naší firmy. A samozřejmě toto uznání podporuje rozvoj našeho podnikání a osvětu osvědčené metody přes 220 let Vincenze Priessnize.

Jaké další ocenění vaše společnost získala?

Byla to výhra v programu Nastartujte se s Komerční bankou, zábalové pásy se také dostaly mezi osm nejlepších projektů mezinárodní soutěže Startup World Cup. Jako tzv. startupista jsem se učila podnikatelskému řemeslu, abych svůj nápad posunula dál. Inovačnímu centrum a program Nastartuj se nám pomohly se zviditelnit např. v magazínech Forbes, Maminka, Starting-Up, Cesty k úspěchu s Markem Vašutem apod. Dále jsem zvítězila jsem v soutěži Startup Go Grill a později jsme obsadili 3. místo v soutěži Inovační firma roku Ústeckého kraje. Nejnověji sem patří právě i první místo v krajské soutěži. Všech ocenění si vážím.

Když se vrátíme k začátkům, jak vás napadlo dělat zábaly ve velkém?

Na mateřské dovolené na podzim roku 2014 mi naše dětská lékařka při nachlazení mé dcery Natálky doporučila použít zábal na hrudník podle Vincence Priessnitze. Tento zábal tvoří mokrá plena, igelit a ručník. Zábal, ale nedržel na svém místě, Natálce stále padal. V jednu chvíli mě napadlo, že by se tyto tři vrstvy daly spojit do jedné. Načrtla jsem si možný tvar zábalu na papír a začala jsem hledat švadlenu, která by jej ušila dle mých představ, i s připevněním zábalu pomocí nastavitelného suchého zipu. A podařilo se.

Tak vznikl můj první vlastní výrobek - univerzální zábal na dětský hrudníček. Po představení komfortní podoby zábalu naší obvodní lékařce mi bylo sděleno, že je to skvělý výrobek, který by mohl pomoci ostatním maminkám. Dále mi paní doktorka sdělila, že Priesssnitzův zábal pomáhá i na ostatní nemoci tj. na krk při dětské laryngitidě, angíně, bolesti v krku, ztrátě hlasu, dále na kolena, lokty při revmatismu, poúrazových stavech apod. Takto z původního Priessnitzova zábalu na dětský hrudníček vznikla postupně celá výrobková řada univerzálních zábalů Mamavis dle Vincence Priessnitze, pro děti a dospělé, i na další části těla – na krk, kolena, lýtka a lokty, zápěstí, čelenky a bačkory. Dalším krokem, který jsem nechtěla podcenit, bylo řešení ochrany duševního vlastnictví. Vydala jsem se cestou registrace ochranné známky, užitných vzorů a nakonec jsem podala i mezinárodní přihlášku.

Věděla jsem také, že bych se měla co nejdříve soustředit na marketingovou komunikaci. Pro svoje zábaly jsem získala certifikát Regionální produkt Krušnohoří. Velkou pozornost jsem věnovala přímému kontaktu se zákazníky. V rámci pilotního ověřování jsem měla stánek na spoustě jarmarků, předváděcích akcí v lékárnách, nemocnicích apod. Povzbuzena úspěchy z kontaktu s lidmi, svými prvními zákazníky, jsem se pustila do řady jednání s provozovateli lékáren, s velkoobchody se zdravotními pomůckami a zdravotními prostředky, v nemocnicích a ordinacích soukromých lékařů, v ústavech sociální péče.

Zajímalo mě také, co na moje Priessnitzovy zábaly řeknou odborníci na inovační startupy. A tak jsem vkročila do „jámy lvové“ a přihlásila se do soutěže StartUp Go Grill. Se svými zábaly se mi podařilo zvítězit. Podařilo se mi také dostat se do středoevropského finále soutěže Startup World Cup, a získat zde cenné rady od tuzemským i zahraničních odborníků. Podobně si teď velmi vážím i úspěchu v soutěži Komerční banky Nastartujte se. Jednu důležitou věc nesmím zapomenout zdůraznit. A to je spolupráce s lidmi, kteří se mnou tvořili a tvoří tým. Protože bez prolínání různých odborností, zkušeností a obětavosti lidí, které mám kolem sebe, jejich nápadů, bych se na své cestě za úspěchem v podnikání určitě neobešla.

Čekala jste, že byste mohl mít firmu dnešní velikosti?

Samozřejmě, že nečekala... (úsměv) Děje se to vlastně průběžně. Kolega mi s nadsázkou a úsměvem říká, že v naší firmě je to podobné jako v románu Marka Twaina o Tomu Sawyerovi. Ten babičce natíral plot s takovou vervou a zapálením, až to bylo lákavé i pro jeho kamarády. Rádi se k němu přidávali, aby mu pomohli. Zpočátku jsem byla sama, stříhala jsem látky o víkendech, s šitím mi pomáhaly švadlenky okolo. Dnes mám tým spolupracovníků, z nichž řadu naše firma zaměstnává, a s některými zatím spolupracuji externě. Zapojují se jak do rozvoje firmy, tak do akcí našeho spolku Mamavis, s přednáškami pro dospělé a děti. Spolu s Priessnitzovými léčebnými lázněmi Jeseník chystáme také vydání knihy pohádek na motivy příběhů ze života světově uznávaného přírodního, "vodního" lékaře Vincenze Priessnitze. Ten byl i skvělým člověkem a zdatným podnikatelem, přes všechna úskalí a překážky. A věřím, že jdeme podobnou cestou...

Dá se říci, že jsme dozráli k přerodu. Až dosud jsme šli cestou rodinného podniku, tak nějak jsme si rovnali křídla - v době, jaká byla. Prostě „umění malých kroků“. A teď přišel čas pokusit se, změnit kurz ke globálnímu podnikání. Věřím, že Prissnitzovy zábaly Mamavis na to mají, a náš tým taky. Koneckonců i vítězství v soutěži IBM firma roku Ústeckého kraje nás k podobnému odvážnému kroku přece zavazuje, nebo ne? (úsměv)

Mnozí známe klasický „domácí priessnitz“ – mokrý hadr, igelit, suchý hadr. V čem je ten vámi vyráběný jiný a jaké má výhody?

Jedná se o moderní komfortní podobu zábalu tj. sloučení tří vrstev (suchá, nepropustná membrána, avšak prodyšná, odnímatelný vnitřní díl, který se namáčí do studené vody) a dále je to upevnění pomocí nastavitelného suchého zipu, jehož výhodou je využití zábalu pro vícečlennou rodinu, popřípadě zábal na určitou dobu např. hrudní zábal, který roste s dítětem. Dále hrudní pás obsahuje i ramínka, aby zábal držel na správném místě. Ačkoliv Priessnitzův zábal mezi lidmi zlidověl, běžně ho po domácku lidé používají s igelitem, což není vhodné. Sám Priessnitz látku voskoval. Při použití igelitu dochází k umělému zapaření. Odborně to popisuje hlavní lékař Priessnitzových lázní v Jeseníku MUDr. Novotný na blogu mamavis.cz. Proto, když už si chcete udělat zábal svépomocí, je nutné použít pouze dvě vrstvy, tj. mokrou a hned na ni suchou.

Zábaly se dávají primárně na krk, vy nabízíte zábaly i na jiné části těla. Funkčnost zkoušíte nejdříve na sobě, nebo jste třeba získali poznatky od zákazníků, že zábaly fungují i na jiných částech těla?

Priessnitzův zábal se používá na různá onemocnění jako respirační, kloubní i psychické. Jedná se například o  zánět průdušek, angína, suchý kašel, revmatismus, bolesti kloubů, poúrazové stavy růstové bolesti, zánět šlach karpálního tunelu, migrény apod. Priessnitz léčil dnu i choleru ve své době. Tato osvědčená metoda se vytrácí a je nutné ji opět zviditelnit, aby nedocházelo k jejímu nesprávnému používání.

Když byste měla jednoduše shrnout, čím pomáhá Priessnitzův zábal nemocným?

Pomáhá na respirační nemoci (angína, dětská laryngiita, ztráta hlasu, zánět průdušek), problémy s klouby (bolest kloubů, regmatismus, poúrazové stavy, růstové bolesti, zánět šlach katarálního tunelu) a psychické stavy jakými jsou (bolest hlavy a migrény)

Podnikáte v Klášterci. Město chce vybudovat nový lázeňský dům, navázalo strategickou spolupráci s Priessnitzovými lázněmi z Jeseníku. Neuvažovali jste o spolupráci?

S Priessnitzovými lázněmi spolupracujeme již několik let. Vedoucí lékař Priessnitzových lázní Jeseník je ambasadorem našich zábalů Mamavis a společně vydáváme knihy a brožury o osvětě Vincenze Priessnitze či pohádky pro děti a dospělé.

Od založení firmy rostete, sbíráte ocenění. Může podle vás firma ještě expandovat?

Ano, již navazujeme zahraniční spolupráci.

Je Priessnitzův zábal „česká“ záležitost, nebo se používá i jinde v Evropě?

Zábaly dle Priessnitze se používají i jinde… známe například Kneippovu metodu. Více o historii se můžeme dočíst na www.mamavis.cz/blog.

Jaký je váš nejprodávanější a nejúspěšnější produkt? A chystáte nějaké noviny?

Samozřejmě jde o krční zábaly, protože se z devadesáti procent řeší respirační onemocnění. I my se jimi zabývali přednostně. Pak jsou to, ale také zábaly kolenní a hrudní. Rozšířili jsme zábaly o zábalovou čepici, zápěstník a zábal na karpální tunely, které oceňují například řidiči a pracovníci v oboru IT.

Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video