ANO vytvoří jinou koalici, Louny čeká změna

Lucie Steklá 2022-10-24 04:01:43

Louny – Vedení lounské radnice se změní. Vítěz zářijových komunálních voleb hnutí ANO, které nyní vede město spolu s uskupeními Pro lepší Louny, Unie pro sport a zdraví a ODS, se v závěru minulého týdne dohodlo na vytvoření jiné koalice. Rozhodující byl postoj ČSSD. Novou koalici, která tak má těsnou většinu patnácti z 29 hlasů v zastupitelstvu tvoří ANO spolu s SPD, ČSSD a Lounskými patrioty. Ustavující zastupitelstvo se koná v pondělí 24. října od 16.30 hodin.

Současný starosta Loun Pavel Janda (Pro lepší Louny) podle nově uzavřených dohod na pozici skončí. Na jeho post usedne současný místostarosta Milan Rychtařík (ANO). Kandidáty na post místostarostů jsou Pavel Csonka z ČSSD a Martina Bečvářová z ANO.

Povolební vyjednávání v Lounech nebyla jednoduchá a během tří týdnů po volbách vznikly dva politické bloky. Memorandum o spolupráci 7. října podepsaly uskupení Pro lepší Louny, Louny společně, ODS a Unie pro sport a zdraví. ,,My, zastupitelé zvolení za sdružení Pro lepší Louny a Občanskou demokratickou stranu jsme se dnes rozhodli spojit a dohodli jsme se na společném postupu v povolebních vyjednáváních v Lounech. K tomuto kro-ku se nás devět zastupitelů odhodlalo poté, co dva týdny vyjednávání nepři-nesly hmatatelný výsledek prospěšný pro město Louny,“ uvedli zástupci Pro lepší Louny. Obdobná prohlášení vy-dala zmíněná tři uskupení. V zastupitelstvu tak společně mají čtrnáct hlasů. ,,Dnes jsem za těchto čtrnáct zastupitelů znovu oslovil ČSSD a Pavla Csonku a vyzval k pokračování v jednání o společné koalici. Bez úspěchu,“ řekl předminulý čtvrtek P. Janda.

A právě postoj ČSSD se ukázal jako rozhodující. ,,Volební výsledky ukázaly řadu koaličních modelů a klub hnutí ANO se snažil nalézt formaci, která by reprezentovala Vaši vůli a naplnila maximální množství našich programových priorit. Mnohdy jsme slyšeli tvrdá a kategorická odmítnutí, neakceptovatelné podmínky. Během společných jednání se koaličně profiloval klub ČSSD, který měl v mnoha ohledech stejný nebo podobný pohled jako klub ANO. Na základě těchto programových shod jsme se rozhodli nabídnout koaliční partnerství klubu ČSSD, které bylo přijato,“ uvedl po uzavření dohody zastupitelský klub ANO Louny, které má v zastupitelstvu osm mandátů. Hlavními programovými pilíři budou podle vyjádření ANO oblasti zdravotnictví a sociální politiky, místního rozvoje, financí a investic, bezpečnosti, dopravy, školství, kultury, energetiky, sportu a životního prostředí. ,,Jsme si velmi dobře vědomi, že v této nejisté době potřebují Louny jistotu a stabilní vedení s politickými zkušenostmi,“ dodal zastupitelský klub. (lus)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video