Žatečtí vojáci rozdávají v Logáru hračky

Redakce 2012-07-23 00:47:00

Logár, Žatec – Tři pytle plné plyšových hraček a bednu pastelek, tužek, propisovaček, omalovánek a jiných papírových dětských her mezi sebou vybrali obyvatelé Třebušína. Složili se i na poštovné, vše pečlivě zabalili a odeslali německou polní poštou do afghánského Lógaru za našimi vojáky.

Zásilka z Čech putovala něco přes měsíc, než dorazila až na lehkou rotu 9. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu Lógar, kde nyní slouží desátník Aleš B. ze žateckého 41. mechanizovaného praporu, jeden z pěti set třebušínských občanů. Vojáci 2. lehké čety 9. jednotky Provinčního rekon-strukčního týmu Lógar se domluvili se svými kolegy z CIMICu (skupiny vojensko-civilní spolupráce) a k hračkám si na patroly přibrali i kreslené komiksy. V nich jsou na obrázcích uvedeny rady, co mají děti udělat, pokud při hře náhodou naleznou nevybuchlou munici, minu, nebo jiné nebezpečné věci.
„Hračky a letáky vozíme s sebou v igelitkách v autech, a vždycky když to jde a je vhodná příležitost, tak je rozdáváme,“ popisuje desátník Aleš B. a dodává: „Velké plyšáky dáváme raději dětem hned přímo u auta, bylo by obtížné s nimi v balistice a se zbraněmi chodit po ulicích, ale malé hračky si nastrkáme do kapes a odhazováků na opasku. Když k nám pak děti přiběhnou a prosí o nějakou drobnost nebo propisku, máme jim po celou patrolu co dát.“ A že o takové malé „loudily“ není v Afghánistánu nouze, protože místní děti si rychle zvykly, že jejich úsměvu a prosbám vojáci neodolají.

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video