Zachování vlaků na trati do Slaného je nejisté

Lucie Steklá 2022-12-09 07:06:14

Posuzovat vytíženost vlakového spoje tím, že nasednete do toho, který jede v poledne ve všední den, není úplně dobrý nápad. Děti a studenti jsou tou dobou ještě ve školách, lidé pracující osm hodin denně také, ti co pracují na směny, jakbysmet. Tuto možnost zvolili ž v létě radní Středočeského kraje, v minulých dnech televize pro svoji reportáž. Ani jedni tak nepomohli obcím z Perucka a dalším obcím Středočeského kraje, které bojují za zachování vlakové dopravy na trati Louny - Slaný.

Kraj bude platit provoz na této regionální trati, stejně jako trati z Lužné do Žatce, již jen rok. Se začátkem platnosti jízdního řádu pro rok 2024 by se měly k těm, které přišla od posledních krajských voleb o pravidelnou osobní dopravu, zařadit také spoje na této trati spojující Ústecký a Středočeský kraj.

Středočeský radní pro dopravu Petr Borecký (STAN) jednal v pátek o budoucnosti traťových úseků Slaný–Louny a Lužná u Rakovníka – Žatec se zástupci obcí, které u kolejí leží. Kraj náklady nést nechce, podle set-kání, které proběhlo ve Slaném, nyní záleží na postoji obcí. Ty daly najevo, že by za určitých podmínek mohly na náhradu vlaků autobusovými linkami kývnout. Výsledkem jednání ale pro-zatím je stále reálnější vidina toho, že osobní doprava na trati do Slaného umlkne. Podle vyjádření Boreckého jezdí vlaky na sever od Slaného velmi málo lidí. Podle jeho slov je počet cestujících na té trati velmi nízký a do budoucna není ekonomicky udržitelný. Vlaky obcím zůstanou, pokud na jejich provoz přispějí. Taková je nabídka kraje, který dopravu objednává. V opačném případě je nahradí autobusové linky. ,,Pokud by to bylo tak, že by autobus plnohodnotně nahradil vlak, tak se o tom dá diskutovat,“ při-pustil v televizním rozhovoru starosta Peruce Jan Vnouček s tím, že ovšem zatím záruku, že by dokázaly autobusy zrušenou železniční obsluhu plně nahradit, starostové nemají. (lus)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video