Žatec je nejen městem chmele, ale i piva. První várka byla v našem městě uvařena již roku 1801. Zpráva o tom, že Žatecký pivovar po více než 220 letech omezí provoz a ukončí svou tradiční výrobu, se kterou společnost přišla loni v dubnu, proto řadu lidí zarmoutila. Nic ovšem není tak černé, jak se na první pohled zdá. Milovníci žateckého piva o svůj oblíbený mok rozhodně nepřijdou. Žatecký pivovar je nyní sice menší, zato však modernější. A to nejdůležitější, vaření piva v něm zůstává zachováno.
,,Všem příznivcům Žateckého piva můžeme s radostí oznámit, že se nám po devíti měsících stavebních a instalačních prací podařilo v areálu Žateckého pivovaru na Žižkově náměstí zprovoznit zcela nový a zároveň menší a modernější pivovar. Nová technologie je umístěna na místě původní kotelny a umožní nám uvařit 2 000 – 2 500 hektolitrů piva ročně,“ sdělil Martin Kec, jednatel společnosti Sedmý Schod, která nyní pivovar provozuje.
Díky pokročilé technologii vaření je v současné době Žatecký pivovar schopen vyprodukovat nejrůznější druhy piv, včetně, v posledních letech velmi populárních, svrchně kvašených. ,,V naší nabídce zůstanou i tři značky z původního portfolia Žateckého pivovaru, konkrétně Žatecká jedenáctka, Sedmý schod a Plavčík. Během ledna již budeme stáčet sudy o velikosti 15, 20, 30 a 50 litrů. V únoru plánujeme přidat láhve o objemu 0,75 litrů a o několik týdnů později i plechovky o obsahu 0,5 litru,“ dodal Martin Kec.
Na jedno žatecké točené si budou moci zájemci zajít i do místních hospod. Pomyslnou vlajkovou lodí pivovaru se stala restaurace U Orloje, která v nedávné době také znovuobnovila svůj provoz. ,,Od února budou naše piva v nabídce i v dalších, nejen regionálních hospodách a restauracích. Všechny druhy láhvových a plechovkových piv pak budou k dostání v prodejně před pivovarem a postupně také v dalších vybraných prodejnách a pivotékách,“ prozradil dále Martin Kec.
Další výhodou nově i staronově vařeného žateckého piva je, že není pasterované. Díky tomu jsou v něm zachovány všechny zdraví prospěšné látky a má tak i lepší chuť. ,,Všechna naše piva splňují ty nejpřísnější hygienické a kvalitativní normy. Všem našim budoucím zákazníkům můžeme slíbit, že naše piva budou chutnat skvěle,“ ujišťuje spotřebitele sládek pivovaru. (PI)
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video