Spalovna? Město neřeklo tak ani tak

j.rodling 2023-02-14 11:22:43

Chomutov - Ve středu Chomutova má vzniknout spalovna odpadu. Teplárna Actherm chce proměnit svůj podnik ve spalovnu odpadu s kapacitou 60 tisíc tun spáleného odpadu ročně.

Tento záměr se nelíbí politické opozici a tvrdí, že město neudělalo dost k tomu, aby se jasně vyjádřilo, že spalovnu ve městě nechce. „Se spalovnou zásadně nesouhlasíme. V teplárně se více jak tři roky netopí, z komínů se nekouří, využívá se teplo z Prunéřova. Teď začnou komíny znovu čoudit, to je nepřijatelné. Svolali jsme zastupitelstvo, aby město řeklo jasné ne,“ říká Marian Bystroń, předseda zastupitelů PRO Chomutov, druhé nejsilnější strany v zastupitelstvu.

Zastupitelé se sešli na mimořádném zasedání v pondělí. „V zásadě jsou dva důvody, proč jsme zasedání svolali. Záměr vybudovat uvnitř městu spalovnu odpadů, závažné rozhodnutí a vyžaduje veřejné projednání, což se nestalo. Druhý je ten, že spalovna je co do likvidace odpadů řešením minulosti, přinese emisní zátěž ze spalování a z kamionů, které budou dovážet tisíce tun odpadů,“ uvedl Marian Bystroń.

Náměstek primátora David Dinda uvedl, že rada města nejednala o tom, zda schvaluje či neschvaluje předložený záměr. „Byli jsme informováni o tom, že byl zveřejněn záměr. A také o tom, že projekt musí jít podle zákona do takzvaného velkého posouzení vlivu na životní prostředí, kde bude dostatek prostoru pro veřejné projednávání,“ uvedl náměstek primátora David Dinda.

O záměru spalovny se na zastupitelstvu debatovalo více než dvě hodiny, byl to jediný bod jednání. Opoziční PRO Chomutov navrhovalo, aby se město jasně vyjádřilo, že spalovnu nechce a že si zastupitelstvo vyhrazuje pravomoc o dalších vyjádřeních ke spalovně.

O tomto usnesení se ale vůbec nehlasovalo. Sdružení Chomutovská koalice navrhlo, aby byla zřízena pracovní skupina, která se bude zabývat odpady a aby si zastupitelstvo vyhradilo zmiňovanou pravomoc. Větu o nesouhlasu do usnesení Jiří Richter z Chomutovské koalice nenavrhl. „Nechceme, aby by pracovní skupina byla předem svázána nesouhlasem zastupitelstva,“ uvedl na jednání.

Protinávrh Chomutovské koalice získal podporu většiny zastupitelů včetně vládní koalice. O usnesení, jestli město spalovnu chce nebo ne, se vůbec nehlasovalo. „Je to jasné vyhnutí se odpovědnosti,“ uvedl po jednání předkladatel původního návrhu Marian Bystroń z PRO Chomutov.

Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video