Zámek v Dobříčanech je na prodej. Za areál o rozloze Václaváku chce majitel 15 milionů

Hedvika Mašková 2023-03-14 10:00:00

o celém Česku se nachází stovka zámků, které chátrají nebo z nich zbyly pouhé ruiny. Přestože ve většině případů mají jasného vlastníka. Dobříčanský zámek je jedním z nich. Od 90. let změnil majitele již potřetí. V roce 2016 ho koupil Martin Rippl, který si vysnil, že zde vybuduje domov pro seniory. Po sedmi letech vlastnictví zámek prodává.

Zámek v Dobříčanech, který je od roku 1964 kulturní památkou, vlastnilo po revoluci zemědělské družstvo. Od roku 1993 se ho ujala moravská firma Benitrans, která zde plánovala zřídit lázeňské centrum. Majitel Petr Hájek se však o budovu a přilehlý areál nestaral a byl dokonce odsouzen za zanedbání péče o památku. I potom nechal do zámku dál zatékat, až se v roce 2012 jeden z nosných trámů utrhl a zdivo se sesunulo na silnici. Kvůli bezpečnosti nařídil statik část zámku odbourat.

Roku 2015 zakoupil zámek podnikatel Petr Bajer, který pro správu zámku založil Nadační fond Horizont. Jeho cílem bylo v následujících letech zámek opravit a provozovat v něm komunitní centrum s nabídkou pracovních míst pro zdravotně postižené. Rok nato byl však zámek opět na prodej. Kupní cenu 900 tisíc korun pan Bajer konkurznímu správci, který majetek spravoval, neuhradil, a změna vlastnictví se tak neuskutečnila. Od insolvenčního správce ho tehdy zakoupil dvaašedesátiletý Martin Rippl, učitel odborných předmětů v Praze, a začal ho zvelebovat svépomocí. Na místě odstraňoval náletové dřeviny a nechal sejmout i větší část zbývajících střešních trámů. V současnosti tvoří zámek víceméně jen obvodové zdi.

Vizí Martina Rippla bylo udělat ze zámku domov pro seniory. Rozčilovalo ho, že předchozí majitelé nechali památku dojít do takového špatného stavu. Ačkoli měl před sebou spoustu práce, byl plně přesvědčen, že zdevastovanému objektu opět navrátí slávu a lesk. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu už však nemůže ve svém úsilí pokračovat, a tak se rozhodl zámek nabídnout k prodeji. Zámek s parkem o rozloze 4,2 hektaru je k dispozici případným zájemcům již měsíc.

,,O tom, že je zámek na prodej jsem již s několika lidmi mluvil. Žádný vážný zájemce však mezi nimi není. O možnosti koupě zámku jsem informoval i Město Žatec, konkrétně pana starostu Radima Laibla. Přišlo mi to správné, ale neozval se,“ sdělil našim novinám synovec Martina Rippla David Máša, který za svého strýce prodej dobříčanského zámku zprostředkovává. Rovněž prozradil, že má vypracovaný návrh na vyjmutí zámku a parku z památkové ochrany.

Investice do revitalizace areálu, v němž se nachází nejen zámek, ale také zámecký park, rybník, dům zahradníka a ohradní zeď, by se kvůli pravidlům zákona o ochraně památek a památkové péči totiž pohybovala v neskutečných sumách. Zákon určuje jasné normy, které musí majitelé památek dodržovat. Snahy o vyjmutí dobříčanského zámku a parku z památkové ochrany už zde v minulosti byly, avšak bez úspěchu.

,,O zrušení památkové ochrany rozhoduje ministerstvo kultury. Návrh může podat kdokoliv, zpravidla se tak ale děje na žádost vlastníka dané památky. Proces je veden v režimu správního řízení. Ministerstvo si jako podklad pro rozhodnutí vyžádá názor pověřené obce, krajského úřadu i Národního památkového ústavu,“ ozřejmila nám proces Lucie Radová z Národního památkového ústavu a na závěr se s námi podělila o svůj názor ve věci dobříčanského zámku: ,,Rozhodnutí v případě zámku v Dobříčanech neumím vzhledem ke špatnému technickému stavu objektu předjímat. Nicméně památkově chráněný je nejen vlastní zámek, ale i zámecký park, u kterého pro zrušení památkové ochrany osobně nevidím mnoho důvodů.“      

Historie zámku

První zmínka o vesnici pochází z roku 1318, kdy je zmiňován vladyka Hogerus z Dobříčaně zmíněna tvrz. Později patřila k líčkovskému panství, ale po odsouzení Jiřího Popela z Lobkovic byl jeho majetek zkonfiskován a Dobříčany koupil v roce 1594 Diviš Hrobčický z Hrobčic. Jeho syn Kryštof nechal tvrz v roce 1620 přestavět na renesanční zámek. Zúčastnil se však stavovského povstání a Dobříčany mu byly zkonfiskovány. Zámek navíc vyrabovalo a zapálilo císařské vojsko. Poničený zámek v roce 1623 koupil František Clary de Riva a buď on, nebo jeho syn ho nechali barokně upravit. Jejich potomci zámek vlastnili do roku 1746, kdy dědictvím přešel na hraběte Leopolda Kašpara Clary-Aldringena z vedlejší rodové větve. V 19. století se v Dobříčanech po Clary-Aldringenech vystřídali od roku 1804 Jan Antonín Chládek, Eduard ze Schönburka a Vincenc Zesner ze Spitzenberga, který nechal upravit zámecký park. V zámku také shromáždil velkou sbírku zbraní a uměleckých předmětů. Jeho rodina na zámku žila do roku 1945, kdy jej převzal stát. Po poválečných konfiskacích zámek krátce užívalo zemědělské družstvo, poté jej převzala armáda, za níž byl objekt značně zdevastován. (wik)

Foto: majitelé

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video