Mistrovství ČR v nočním orientačním běhu se letos uskuteční nedaleko Petrohradu

Alla Želinská 2023-04-14 11:30:00

V Petrohradě se v sobotu 15. dubna uskuteční Mistrovství ČR v nočním orientačním běhu. Jedná se o prestižní závod, který prověří schopnosti závodníků v orientaci a běhu za tmy. Závod pořádá Sportovní klub orientačního běhu Slaný, který má dlouholetou tradici a zkušenosti s pořádáním kvalitních závodů. Mezi jeho předchozí úspěšné akce patří například dvoudenní celostátní závody v bílichovských lesích v roce 2021 nebo oblastní mistrovství ve sprintu v roce 2018 konané přímo uprostřed města Slaný v lesoparku Háje s atraktivním centrem závodu v místním krásném letním kině.

„Letos získal slánský oddíl důvěru uspořádat noční závod a rovnou národní šampionát. Noční orientační běh se v ničem neliší od běžného denního závodu. Závodníci musí najít na mapě a v terénu určené kont-rolní body v co nejkratším čase,” uvádí za pořadatelský tým SKOB Slaný Helena Zemková. Každý závodník dostane před startem mapu s vyznačenými kontrolami, které musí absolvovat v daném pořadí. Na každé kontrole je umístěna elektronická krabička, k ní závodník přikládá svůj čip (obvykle jej běžci mají nasazený na prstu ruky podobně jako větší prsten) a tím potvrdí průchod. Mezi kontrolami závodník volí co nejvýhodnější cestu. Vítězem se stává závodník s nejkratším časem. Noční orientační závod je ovšem výrazně obtížnější disciplínou právě tím, že se koná ve tmě a závodníci mají k hledání kontrol a postupů mezi nimi jen světlo svých čelovek.

„Zatímco v mužích bude na startu kompletní medailové trio z loňska (Křivda, Nykodým, Wolf), z ženských medailistek (Horčičková, Finstrlová, Stehlíková) není přihlášena žádná, a tak uvolněné stupně vítězek přivítají své nové noční královny,” dodala Helena Zemková.

Centrem závodu bude zahrada Petrohradského zámku, který je zajímavý svou historií i architekturou. V roce 1560 byl na místě zpustlé tvrze postaven zámek, který byl po Bílé hoře až do roku 1945 v držení rodu Černínů. Rozsáhlý objekt má tři křídla na půdorysu podkovy. V roce 1952 začala zámecký areál využívat psychiatrická léčebna, která zde sídlí dodnes.

Prostor závodu tvoří oblast kolem Petrohradských skal známá mezi lezci, kteří se věnují boulderingu. Jedná se o lezení na malých balvanech a skalkách bez jištění. Tato oblast nabízí více než 2000 lezeckých problémů různých obtížností. Pro závod v orientačním běhu to bude těžký terén, který vyžaduje nejen rychlost, ale i přesnost a soustředěnost. „Závody v těchto zajímavých prostorách můžeme uspořádat díky laskavému svolení Lesů ČR, Psychiatrické léčebny a obce Petrohrad,” zdůraznila Zemková.

Jak dodává, nevýhodou orientačních závodů z pohledu fanoušků či veřejnosti je, že téměř nelze osobně sledovat závodníky při jejich výkonu: „U denních závodů je obvyklé fandit alespoň na doběhu na cílové louce. Ovšem v případě nočního závodu by člověka neznalého nejspíš ani takový zážitek nijak neoslnil. Naopak, světlem z čelovek by jej tak akorát oslňoval jeden dobíhající závodník za druhým. Nezbývá tedy než držet palce a případně se následně zajímat o výsledkový servis”.

Více informací naleznete na webu pořadatele www.skobslany.cz

Foto: SKOB Slaný

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video