Aktualizováno: Kavárna s Duší vás přivítá v novém prostoru

Alla Želinská 2023-05-12 09:40:00

Kavárna S Duší již brzy otevře na nové adrese – v Jiráskově ulici hned u náměstí Svobody (bývalá provozovna spolku Handicap Žatec). V těchto dnech probíhají závěrečné úpravy a zařizování. „Poslední dolaďování interiéru a zahrádky, aby se vám u nás líbilo,“ sdělila na sociální síti Andrea Rábová, ředitelka Kamarád-LORMu. Slavnostní otevření pro pozvané hosty proběhne v pondělí 15. května a pro veřejnost se Kavárna S Duší otevře hned následující den 16. května.

Unikátní kavárna v centru Žatce, která současně funguje i jako sociálně terapeutická dílna, s přívětivým názvem „Kavárna s Duší“, se již stala pojmem. Za více než tři roky, co fungovala na náměstí Svobody, sem zavítaly a vracely se tisíce spokojených návštěvníků z města i ze širokého okolí. Hosty zde obsluhují zdravotně postižení z městské organizace Kamarád – LORM. Jedna kapitola Kavárny s Duší se před pár měsíci uzavřela a píše se nová. Kavárna s Duší se stěhuje do nových prostor v Jiráskově ulici (bývalý Handicap). 

„Makáme úplně od začátku, ale věříme, že i tady ta DUŠE bude,“ ujistila tehdy ředitelka Kamarádu-LORM Andrea Rábová.  

Na sociální síti pravidelně informuje, jak práce pokračují. „Dáváme Duši té naší nové kavárně. První noc beze snů . Uspořádat to je náročné. Moc se těšíme na společné chvíle,“ napsala 8. dubna. Datum otevření Kavárny s Duší v novém se totiž nezadržitelně blíží.

„Naše Kavárna s Duší fungovala na náměstí do konce února 2023, takže 3 roky a 3 měsíce. Kavárna se opravdu ujala dobře, šlo nám od počátku umožnit klientům s hendikepem začlenit se do společnosti a do pracovního procesu, když nemají možnosti jiné. Jsou to převážně klienti sociálně terapeutické dílny (16), kteří pracují od 8 do 17 ho-din v pracovní dny a ostatní čas pokrývají klienti ostatních služeb, to je asi dalších 10 klientů,“ přiblížila A. Rábová chod kavárny.

Klienti v prostředí kavárny získávají a prohlubují pracovní dovednosti a návyky, jako chodit včas a upravení, dokončit započatou práci, organizovat si čas. Také si osvojují zásady pracovních vztahů na pracovišti a střetávají se s veřejností. Do kavárny chodí klienti velmi rádi. Někteří obsluhují, někteří se naopak stydí a pomáhají v kuchyni. Někdo třeba jen rovná ubrousky a sklízí ze stolu. „Naší stálicí je Monika Wilczeková – klientka Podpory samostatného bydlení. Jinak ale všichni klienti pracují od počátku a moc rádi,“ dodává ředitelka.

Kavárnu na náměstí organizace Kamarád-Lorm měla v pronájmu u soukromníka, což pro ně není úplně výhodné. To je jeden z důvodů, proč se stěhuje na jiné místo. „Další důvody – nepříznivá situace na náměstí, což klidně veřejně nahlas říkám, obyvatelé tohoto domu, kteří žijí nepřizpůsobivě a tráví jarní, letní měsíce na náměstí – lavičkách a z chodníků si dělají hřiště... Další důvod byl lezoucí hmyz – šváby a marný boj... Už jsme to nedávali, tak se nám podařilo sehnat prostor od města – Jiráskova ulice objekt č. 151, bývalý Handicap,“ přiblížila A. Rábová.

Od loňského října probíhá rekonstrukce prostoru a vnitřní zahrádky v Jiráskově 151 – venkovní posezení bude ve vnitrobloku – částečně krytá a částečně venkovní, kde vás uvítají s dětmi nebo se zvířátky. „Nábytek jsme přesunuli, ale určitě na vás čekají nová zákoutí,“ prozradila ředitelka.

Majitel objektu je město, které financuje rekonstrukci. „Pracuje zde řada místních řemeslníků – pan Hüttl, pan Vořechovský, pan Kvarda, pan Záruba, pan Hirsch, pan Háša. Obrovský podíl na pracích má náš údržbář Renek Knop, který je moc šikovný, a dále pomáhá stejným dílem dobrovolník Milan Rosíval. Dnes úklidové práce dělají zaměstnankyně kavárny – provozní, které jinak obsluhují,“ vyjmenovává A. Rábová.

Také ona osobně se podílí na „vyšperkování“ kavárny. „Dále se mnou tu neúnavně pracují Helena Stadlerová, Petra Vondráčková, paní Hirschová a další. Bude to pár dní a nocí doladit tu Duši… V půlce dubna nás čeká kolaudace a otevření kolem 5. května. Moc se na všechny těšíme!“ předeslala Andrea Rábová. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video