Jak zajistit Kamenčáku dost vody? Hledají se místa pro vrty

j.rodling 2023-05-11 11:37:57

Chomutov - Kamencové jezero se dlouhodobě potýká s nedostatkem vody. Letošní sezóna, která na jezeře začala 1. května, není zatím tak špatná, město hledá dál cesty, jak vodu doplnit.

Ten pohled se asi vybaví mnoha Chomutovákům, kteří se loni vydali na jezero. Odhalené kamenné břehy a stěny plovoucích mol, a dalo se dosáhnout na místech, kde to dříve možné nebylo. Muselo se také upravit velké molo, aby nízkou hladinu zvládlo. Kamencové jezero trpí nedostatkem vody, nemá vlastní přítok a spoléhá se pouze na podzemní vody, které ale není tolik jako dříve.

„Vody je více než ve stejnou dobu před rokem, přesto jí tam není tolik, aby to bylo na nějaké velké jásání, abychom mohli opustit myšlenky na to, jak tam vodu dostat,“ uvedl chomutovský náměstek David Dinda na dubnové tiskové konferenci.

Zatímco dosud město po dohodě s Povodím Ohře nechávalo dopouštět vodu z přivaděče, tohle řešení už dále nebude podle města možné. „Bylo to spíše havarijní opatření, do budoucna to není akceptovatelné,“ uvedl David Dinda. Probém je v tom, že přiváděná voda by změnila unikátní složení kamencové vody, čímž by se z jezera stala běžná vodní plocha. Podle Dindy probíhá měření kvality vody často, její složení se zásadně nezměnilo, ale je patrný trend, že kdyby se v dopouštění pokračovalo, už by to problém byl.

Vrty

Nyní město dělá geologické průzkumy i v relativně vzdálených lokalitách, aby zjistilo, kde by bylo možné udělat vrty, díky kterým by se udrželo množství vody v jezeře. Podzemní voda by mohla být podobné složení jako voda v jezeře.

Jak uvedl náměstek primátora David Dinda, území v místě jezera je geologicky složité, poddolované, je tam i mnoho starých šachet. „Vodu v jezeře bude město řešit dlouhodobě, i v dalších letech. Možná to příroda otočí a třeba bude vody dost, ale teď tomu tak není,“ dodal náměstek.

Na dešťovou vodu myslí i nové úpravy, které se dějí při rekonstrukci celého areálu. Trávníky mají být propustnější, aby se déšť vsakoval na místě, do země je také svedena voda z nově budovaných střech. Propustný povrch bude mít i parkoviště. Do budoucna se také řeší, že by do jezera mohla být svedena voda z akvaparku, kdyby se z nějakého důvodu přepouštěl celý bazén, samozřejmě v neutrálním složení.

Pokračují práce

V areálu Kamencového jezera v Chomutově pokračuje investice za sto milionů korun. Dokončená bude do začátku letních prázdnin. Květnová omezení se týkají především hlavního vstupu z Přemyslovy ulice, kde se dále pohybují stavební stroje. Návštěvníci se ale dovnitř dostanou vrátnicí z ulice Tomáše ze Štítného a také směrem od Otvic, kde je písčitá pláž. Další menší omezení spočívá v tom, že nebude možné vstupovat na nově založené trávníky uvnitř areálu. Budou opáskované. (rod)

Foto: kamencovejezero.cz


Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video