V ulici Stavbařů přibydou parkovací stání. Město uvažuje, že je bude nabízet za úplatu

Hedvika Mašková 2023-05-21 19:01:00

Vyřešit problém nedostatku parkovacích míst na sídlišti Jih si vzalo za své nové vedení města. V současnosti je vypracovaná studie a pracuje se na projektu, který nabídne necelých devadesát parkovacích stání v ulici Stavbařů naproti ulici Lípové. Parkoviště by se mělo začít budovat na podzim tohoto roku. Dopravní komise zároveň doporučila radě města nová parkovací místa zpoplatnit. Rada města může, ale také nemusí, k názoru dopravní komise, která je jejím poradním orgánem, přihlédnout.

,,Chtěli jsme, aby se dopravní komise k myšlence vybudování placeného parkoviště v ulici Stavbařů naproti ulici Lípové vyjádřila. Výsledkem jejich jednání je, že proti tomu nic nemá. K myšlence zpoplatnění plánovaného parkoviště však není v radě města, ani v zastupitelstvu shoda,“ vysvětlil nám starosta města Radim Laibl a dodal: ,,Parkování na jižním sídlišti je dlouhodobý problém a rádi bychom ho řešili komplexně, ale nejde vše udělat hned. Chceme rovněž řešit parkování ve vnitroblocích a uvažujeme také o postupném budování parkovacích domů, ale v tom jsme teprve na začátku. Do konce roku bude určitě vybudováno 89 míst v ulici Stavbařů, kdy stojíme nad otázkou, zda je zpoplatnit. Jsem si vědom, že v tomto případě není cesta k oboustranné spokojenosti. Rád bych se proto ještě pobavil s předsedou tamějších SVJ a udělal zápis.“          

Možnost pronajmout si na sídlištích parkovací místo výhradně pro své auto, vydávání parkovacích karet a takzvané rezidenční modré zóny jsou praxí v několika jiných, ovšem povětšinou větších, městech. Zda jsou na tento krok, nad nimž uvažuje vedení města Žatec, připraveni i zdejší obyvatelé, se možná ještě tento rok dozvíme. Například podle radního a podnikatele Marcela Kollmanna by měli majitelé aut mít také na to, si za jeho zaparkování zaplatit.

,,Dříve měly rodiny jedno auto, ale se vzrůstající kupní sílou už jich dnes mají několik. Za jejich odstavení by si proto měli jejich majitelé zaplatit. Dalším problémem je, že se na sídlištích nacházejí auta, které tam jen stojí a blokují místa na úkor občanů města,“ podělil se s námi o názor Marcel Kollmann a doplnil: ,,Pokud radnice vybuduje parkoviště, mělo by to být za úplatu, jinak by chtěli nové parkoviště zadarmo i na jiných sídlištích. Toto jsou ,,móresy“ z dob socialismu, že každý z paneláku má nárok na parkování. Tím, že odvádějí daň si vytváří nárok na parkovací místo. Obyvatelé panelákových bytů ovšem přispívají do městské kasy pár korunami oproti baráčníkům, kteří platí hypotéku a mají vlastní parkovací stání na své zahradě.“

Na konci minulého roku však již v ulici Stavbařů na parkovišti u obchodu Action vznikla placená parkovací stání. Přes čtyřicet parkovacích míst pod dohledem kamer zde pronajímá obyvatelům podnikatel Milan Doubek. K záměru města zpoplatnit necelých devadesát míst kousek od jeho parkoviště se nám zatím vyjádřit nechtěl. Zjistili jsme ale, že poptávka po placeném stání na sídlišti Jih není ze strany tamějších občanů tak enormní, jelikož má ještě volná místa k pronájmu, a to jak pro osobní auta, tak i pro motorky.

,,Každopádně parkovacích míst nebude nikdy dost. Každé další, i když za poplatek, což je v jiných městech běžný standard, je pro naše sídliště dobrá zpráva,“ vyjádřil se k situaci provozovatel soukromého parkoviště Milan Doubek.

,,Pokud by město postavilo nové parkoviště vedle soukromého placeného, přišlo by mi ze strany města amorální, nabízet na něm parkovací místa občanům zadarmo,“ dodal ještě na závěr Marcel Kollmann. 

Foto: Město Žatec


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video