Chomutováci rozhodli o malých projektech ve městě

Redakce 2023-05-31 08:58:30

Chomutov – Do hlasování o návrzích na vylepšení města se v letošním ročníku zapojilo přes dva tisíce občanů. Z osmnácti návrhů se bude realizovat devět. Navrátí se dvě sochy na budovu městského divadla nebo například vznikne relaxační zóna v okolí Základní školy Kadaňská.

V letošním 5. ročníku participativního rozpočtu občané udělili 12 256 kladných hlasů. Do pěti miliónové alokace se vešlo devět projektů. „Návrhy splňující minimální počet hlasů, které se nevešly do částky pěti miliónů korun, budou vedeny jako projektové záměry pod čarou a v případě úspory z realizace vybraných akcí budou zařazeny k realizaci dodatečně,“ vysvětluje Tereza Rödlingová, koordinátorka participativního rozpočtu.

Projekty, které budou realizovány, jsou Oživení prostoru kolem fontány v parku, Propojení turistických stezek z Březenecké ulice k zooparku, Lavičky pro Chomutov, Vylepšení autobusového nádraží v Chomutově, Venkovní stoly pro stolní tenis v areálu Domovinka, Navrácení dvou soch na budovu městského divadla, Relaxační zóna v okolí ZŠ Kadaňská, Zpevnění vychozené cesty u ZŠ Heyrovského a také Mobilní skatepark.

Schválené projekty:

Zpevnění vychozené cesty u ZŠ Heyrovského – Cílem tohoto návrhu je zpevnit z velkoformátové dlažby vychozený spojovací chodník podél budovy základní školy Heyrovského.

Venkovní stoly pro ping-pong v areálu Domovinka – Přidat do volnočasového areálu Domovinka dva venkovní stoly pro ping-pong.

Navrácení dvou soch na budovu městského divadla – Město Chomutov se může pyšnit neorenesanční budovou divadla uvedeného do provozu v roce 1905. Cílem projektu je vytvořit repliky dvou soch z portálu střechy divadla a přiblížit tak obyvatelům města původní vzhled budovy. Sochy byly při demontování v roce 1988 poškozeny a do dnešních dnů se již nedochovaly. Jednalo se o sochy múz, konkrétně Polyhymnia, Thalia, Terpsichore a Melpomene.

Oživení prostoru kolem fontány v parku – Mým návrhem je zkulturnit prostor kolem brutalistní kašny v městském parku do reprezentativního stavu. Cílem tedy není zprovoznit kašnu jako vodní prvek – ten má být v příštích letech postaven na místě bývalého fotbalového stadionu. Fontána by se vyčistila a celý prostor oživil pár jednoduchými prvky, které se dají při revitalizaci parku demontovat a použít na jiném místě. Nejkrajnější záhon kolem fontány by se mohl osadit květinami.

Mobilní skatepark – Nejbližší skatepark je až na Kamenném vrchu, jinak ve městě nic podobného není. Dochází k tomu, že mladí jezdí na různých místech určených pro pěší, např. na schodištích. Zakoupením mobilní rampy pro skateboarding a umístěním na zpevněnou asfaltovou plochu k in-line dráze na Zadních Vinohradech může vzniknout prostor pro vyžití mladých ve sportu.

Lavičky pro Chomutov – V některých částech Chomutova chybí lavičky. Občané si stěžují, že si nemají, kde sednout. Lavičky by měly být převážně pro naše seniory, kteří si potřebují při chůzi odpočinout, nebo když si chtějí popovídat při venčení pejska. 

Relaxační zóna v okolí ZŠ Kadaňská – V okolí školy se každý den zdržuje velké množství dětí. Za současného stavu zde nemají možnost žádného vyžití. Námi navrhované řešení využijí děti nejen ze ZŠ, ale také z přilehlých MŠ Alešova a Palachova ulice. Též může být využíváno maminkami s dětmi, seniory apod. každý den v týdnu. V současné době zde děti posedávají na zablácených plochách a rozbitých betonových kanálech. Po realizaci našeho návrhu by zde mohla vzniknout krásná relaxační zóna.

Propojení turistických stezek z Březenecké k zooparku – Vybudovat cestu a propojení stezky podél železniční trati v jihozápadním cípu zooparku. V současnosti je podél plotu zooparku lidmi vychozená cestička, protože se jedná o významné zkrácení cesty ze sídliště jak k zooparku, tak i k jezeru. Vznikla by tím turisticky velice příjemná alternativa ke stávajícímu chodníku vedoucího podél silnice přes křižovatku Moravská-Cihlářská a vedoucího pod třemi viadukty. Stezka má mnohem příjemnější profil trasy, je ve stínu stromů a je klidnější.

Vylepšení autobusáku v Chomutově – Cílem projektu je zlepšení prostředí autobusového nádraží v Chomutově pro cestující. Konkrétně jde o prověření osvětlenosti prostoru v nočních hodinách, dále odstranění zábradlí směrem k hraně nástupiště, které neumožňuje autobusům otevírat zadní dveře a zavazadlový prostor a doplnění zeleně (květin, suchomilných rostlin), která v tomto prostoru chybí úplně. 


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video