Noc kostelů: za poznáním a zážitky

Alla Želinská 2023-06-01 22:30:00

Jste zváni k návštěvě kostela sv. Petra a Pavla v Podbořanech při příležitosti celostátní Noci kostelů - v pátek 2. června. Kostel bude pro všechny návštěvníky volně přístupný od 19 do 21 hodin, během této doby lze přijít kdykoli a pobýt libovolně dlouho.

Akci zahájí P. Alexander Siudzik a krátké vystoupení místního chrámového sboru. Večer nabídne zajímavé aktivity, které budou probíhat po dobu otevření kostela.

Několik panelů seznámí s kostely a kaplemi farnosti Podbořany a dalších farností místních částí. Letošní výstava je zamýšlena jako první část, na kterou bude navazovat další pokračování, protože celý farní obvod zahrnuje v okrese Louny a Chomutov na 40 kostelů. Panely tvoří fotografie a popisy jednotlivých objektů.

Během celého večera je možné individuálně zapálit svíčku za někoho nám blízkého, na kterého vzpomínáme (svíčky budou k dispozici zdarma).

Zájemci mohou napsat své prosby i poděkování na lístky a vložit je do uzavřené krabice. Na závěr večera budou lístky po modlitbě spáleny a tak symbolicky předány „do nebe“.

Každý si může vzít citát z bible a možná s údivem zjistí, jak jsou tato slova aktuální právě pro jeho situaci.

Připravený je i malý kvíz „Poznáte poutní místa?“, kdy je potřeba na lístek se seznamem míst dopsat čísla obrázků. Znalosti si každý sám zkontroluje u pořadatelů.

S doprovodem pořadatelů se zájemci podívají do běžně nepřístupných částí kostela – krypty, kůru, podkroví a věže.

Celý program zakončí závěrečná modlitba a spálení lístků proseb a díků před kostelem.

"Organizátoři se těší, že spolu s návštěvníky stráví zajímavý večer plný poznání a zážitků, shrnula za organizátory Dagmar Pištěková.

Na snímku: Děti na faře připravovaly na Noc kostelů citáty z bible. „Byla to zkouška zručnosti, protože bylo potřeba natištěné citáty vystříhat a srolovat do uzoučké trubičky, aby se daly protáhnout kroužky z nastříhaných brček. Děvčata byla šikovná a díky jim máme k dispozici pro návštěvníky téměř 100 ruliček,“ řekla paní Pištěková. 

Foto: Petr Paroubek

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video