Zaniklá cesta ke kapličce se prodlouží

Lucie Steklá 2023-07-15 20:33:33

Louny - Již třetím rokem se můžou obyvatelé Loun a blízkého okolí projít podél ovocného stromořadí zatravněnou cestou k barokní kapličce, která se dříve nazývala ,,Zeměšská“. Letos by se cesta měla prodloužit.

Kaplička stála na rozcestí v místě křížení cest od nádraží Louny - Předměstí a od Loun a sloužila jako zastávka o prosebných dnech. Ke kapličce se konala procesí třeba za úrodu, počasí.

V letošním roce je podle informací radnice plánovaná realizace prodloužení cesty a stromořadí na hranici katastru Louny směrem k obci Zeměchy a Jimlín. Cesta bude výhledově pokračovat v katastru obce Zeměchy u Loun a umožní průchod krajinou pro pěší i cyklisty.

Během akce s názvem ,,Obnova stromořadí podél zaniklé cesty vedoucí ke kapličce a lesu Louny – Předměstí“ byla obnovena zaniklá cesta v krajině přírodního charakteru vedoucí k lesu a ke kapličce, která byla doplněna ovocnými i alejovými stromy. Při procházce tak míjíte padesát třešní, dvaadvacet jabloní, devatenáct hrušní, patnáct slivoní, osmnáct dubů a dvě lípy. Provedena byla také obnova trávo-bylinných porostů krajinnou směsí s příměsí jetelovin.

Součástí projektu bylo založení biokoridoru LK 21-22, kde bylo vysazeno sto sedmdesát kusů odrostků dubů, habrů, javorů, lip, hlohů, borovic a založen kvetoucí luční porost. ,,Následnou péči, která spočívá především v pravidelné zálivce a sečení květnatých ploch zajišťuje firma z Mostu. Obnova stromořadí podél zaniklé cesty vedoucí ke kapličce a lesu byla realizována za podpory dotace z Operačního pro-gramu Životní prostředí,“ uvedla lounská radnice. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video