Ocenění pro mladé a kreativní knihovníky putuje do Loun

Lucie Steklá 2023-07-20 08:11:00

Louny, Ústí nad Labem - V nejdelším dni letošního roku proběhlo v Knihovně Ústeckého kraje předávání regionální ceny MARK určené mladým a kreativním knihovníkům nebo knihovnicím z Ústeckého kraje. Vítězkou se stala Karolína Homonai z Městské knihovny Louny. Ocenění předávala ředitelka Městské knihovny Louny a předsedkyně SKIP Drsný Sever Dagmar Kučerová a předseda výboru pro kulturu a památkovou péči Ústeckého kraje Vlastimil Skála.


Regionální ocenění Drsný MARK / Drsná MARKéta, jež je určeno mladým, kreativním a aktivním knihovnicím a knihovníkům, kteří se svou činností významně zasloužili o přínos knihovnickému oboru, se v Ústeckém kraji udělovalo podruhé. Cenu uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků, region Drsný Sever.

Na rozdíl od loňského roku, kdy ocenění obdrželi mužští zástupci knihovnické profese, letošní nominace ovládly ženy. Z městských knihoven v našem kraji se do užšího výběru dostala Michaela Musialová, kterou za aktivní přístup k udržitelnému rozvoji při práci s dětmi a mládeží nominovala Městská knihovna Litvínov, a Karolína Homonai, která již třináct let úzce spolupracuje na různých projektech a komunitních aktivitách s Městskou knihovnou Louny.

Knihovna Ústeckého kraje na ocenění Drsný MARK / Drsná MARKéta nominovala Anne Heaton Petrak, jež od roku 2021 působí na pozici koordinátorky Amerického centra a knihovnice v Oddělení cizojazyčné literatury. ,,Ani se aktivně podílí na přípravě lekcí, exkurzí a projektových dnů pro školy, organizuje osvětové akce o americké literatuře a kultuře, vede kurzy angličtiny pro zaměstnance a skvěle naši knihovnu reprezentuje na tuzemských i zahraničních konferencích. Pod jejím vedením se v knihovně rozběhly například i oblíbené anglické konverzace s kocourem,“ říká k nominaci ředitelka krajské knihovny Jana Linhartová a dodává, že se jedná jen o zlomek aktivit, jimž se rodačka ze státu Washington věnuje.

Přestože vybrat mezi zmiňovanými třemi dámami nebylo vůbec jednoduché, vítězkou se nakonec stala Karolína Homonai. Komise ocenila především její pracovitost, empatii, vstřícnost, sledování a zavádění moderních trendů a obrovské nasazení, s nímž se zapojila do řady projektů (např. Jeden svět Louny, Světové dny v knihovně, Férová snídaně, Bookstart, Třetí věk Louny). Letošní krajská laureátka zá-roveň postupuje do celonárodního kola ocenění MARK, jehož výsledky budou známy letos na podzim. (lus, jač)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video