Přispějte na rehabilitace Jirkovi Jiroutkovi - slepému fotografovi

Lucie Steklá 2023-07-19 08:13:00

Lounského rodáka Jiřího Jiroutka mnozí znají jako fotografa, podílel se také například na realizaci piazzetty Zdeňka Sýkory v Lounech. Fotil hlavně slavné osobnosti, architekturu a přírodu. Jeho výstavy proběhly nejen v ČR, ale i v USA a Německu. Do jeho života ale letos na konci února zasáhla mrtvice a způsobila mu zdravotní problémy. Po čtyřech měsících ležení po nemocnicích má stále ochrnutou ruku a nohu, sám se nedokáže zvednout z postele, a hlavně má poškozený zrak. Budoucnost ukáže, v jakém rozsahu a zda se bude ještě moci věnovat své profesi.


Pomoci v rehabilitacích mu může sbírka, do níž můžete přispět i vy. Vyhlášena byla 4. července s cílem vybrat 150 tisíc korun, po týdnu je na ,,kontě“ sbírky již více než dva a půl násobek částky. ,, Vy jste všichni tak báječní a úžasní, že se nám během 2,5 dne podařilo vybrat téměř 287 tisíc korun. Tímto tempem budeme moci poslat Jirku na rehabilitační pobyt kolem světa :) a ještě mu vybavit pokoj a koupelnu. Všem děkujeme, ale ještě nekončíme. Prosíme, dál odkaz sdílejte – jsme si jistí, že Jirka má všude hodně kamarádů a známých. Díky a jedeme dál,“ uvedla rodina fotografa. Finanční částkou přispělo na sbírku s názvem Jirka Jiroutek – slepý fotograf již 250 dárců.

,,Do Jirkova 56 let dlouhého života krutá rána. Jirka dostal mrtvici a bohužel se ho podařilo najít dost pozdě. Kvůli mnoha dalším komplikacím je zatím velice těžké jej umístit do nějakého rehabilitačního ústavu. Chceme mu pomoci, aby se co nejdříve stal soběstačným, dokázal znovu chodit alespoň o holi, a dovedl se alespoň částečně obstarat při každodenních činnostech,“ řekla rodina. Jirka byl vždy duší umělec, vtipný, velkorysý a rád si užíval života. Nafotil a vydal krásnou knihu Fenomén Ještěd a další knihy spojené s Libercem. Naposledy pracoval na knize o svém jmenovci Jiřím Jiroutkovi, slavném designérovi nábytku. Byl také předsedou spolku Sýkora 2020 a spolupodílel se na realizaci piazzetty Zdeňka Sýkory před Vrchlického divadlem v Lounech. Rád navštěvoval výstavy a fotil umělecká díla.

Jirka má velké štěstí, že si ho chce vzít k sobě domů jeho sestra Andrea s rodinou a starat se o něj. Už pro něj připravují jednu místnost a koupelnu. V péči bude také pomáhat Jirkova dcera Zuzka. Vybrané peníze budou použity jeho rodinou na fyzioterapii, každodenní cvičení a plat pro ošetřovatele, aby i jeho sestra mohla pokračovat alespoň několik dnů v týdnu ve své práci. Také je lze využít na úpravy pokoje pro Jirku a případné pomůcky. A až se ukáže, v jakém rozsahu je zrak poškozený, tak i na pomůcky pro zrakově postižené. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video