Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje Zákon o dostupném bydlení Pomůže vláda a parlament, nebo si musíme pomoci sami?

Redakce 2023-07-26 09:16:51

Zásadní otázka, která provází města a obce našeho kraje v nekonečném letitém boji se sociálně vyloučenými lokalitami a přívalem sociálně slabých. Aktuálně ministerstvo pro místní rozvoj připravuje Zákon o dostupném bydlení s účinnosti od 1. ledna 2025. Ten by nám mohl z části pomoci, odkloní část sociálně slabých a potřebných od obchodníků s chudobou a je šance, že se pod dohledem z měst a obcí podaří situaci alespoň částečně kultivovat.

Ovšem pozor, zákon ještě není hotov a již naráží na řadu odpůrců. Bylo by rozumné, aby poslanci a senátoři zvolení v našem kraji stáli pevně za námi a pomohli s prosazením zákona bez ohledu, zda jsou v koalici či opozici. A že máme v kraji významné poslance, je nabíledni.
Druhá podstatná stránka věci je zpracování cenové mapy, která by jasně ukázala skutečné náklady na bydlení v našich obcích a podle nich se stanovovala výše příspěvku na bydlení. Cenovou mapu je potřeba udělat podle skutečných nákladů na bydlení v konkrétních obcích a nezkreslovat ji komerčním nájmem. Pak se odstraní přeplácení těchto dávek, které končí v rukách obchodníků s chudobou, a stát ušetří stovky milionů, které může investovat do dostupného bydlení a bydlení pro mladé rodiny.
Třetí stránkou je kvalitní a efektivní sociální práce v terénu. Z mé praxe musím bohužel konstatovat, že v řadě případů jsou tyto služby málo kvalitní a nedosahují úspěšného a efektivního posunu klienta, o kterého se starají. Zjednodušeně řečeno: cílem není doprovázet klienta na úřad pro sociální dávku, cílem je, aby si klient podle svých schopností našel odpovídající práci a místo čerpání dávek platil daně. Vím, že to není jednoduché, ale to neznamená rezignovat, to znamená upravit financování sociálních služeb tak, aby vytvářely prokazatelnou efektivitu, jinak se nehneme z místa.
Pokud se tyto výše uvedené parametry podaří skloubit a uvést v život, máme naději na postupné trvalé zlepšení kvality života v Ústeckém kraji.
PaedDr. Jiří Kulhánek, 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video