Krajem pojedou nové autobusy

Redakce 2023-08-06 10:24:00

Část nové flotily zamíří i na Lounsko. Celkem devadesát autobusů dodá Ústeckému kraji společnost Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi Anonim Şirketi, která je jedním z největších výrobců automobilové techniky v Turecku. Průměrná cena jednoho autobusu včetně odbavovacího zařízení činí 3,95 milionu korun. Prvních deset autobusů bylo předáno v minulém týdnu.

Pro Ústecký kraj byly vybrány autobusy modelu Vectio U LE. Jedná se o částečně nízkopodlažní příměstské autobusy s celkovou kapacitou padesát míst – 35 k sezení a patnáct ke stání. V jejich výbavě je kladen důraz na komfort cestujících, jsou proto vybaveny klimatizací i přídavnými radiátory. Disponují výklopnou plošinou pro snazší nástup a výstup osob se sníženou schopností pohybu. Dovolují nabíjení osobní elektroniky pomocí USB přípojek. V každém autobusu se nachází přehledné informační panely, odbavovací zařízení s možností platby bankovní kartou a kamerový systém. Některé vozy budou vybaveny pro přepravu kol.

,,Dělá mi velkou radost, že bude mít Ústecký kraj brzy vlastní flotilu autobusů, navíc kvalitních a nadstandardně vybavených, se kterými bude cestování příjemné, pohodlné a především spolehlivé,“ shrnul akvizici autobusů hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller. Autobusy budou nasazeny v celém Ústeckém kraji, ve všech dopravních oblastech, které zajišťuje Dopravní společnost Ústeckého kraje. Jedná se o oblast Ústecka, Děčínska, Litoměřicka, Lounska, Bíliny/Litvínova a Podbořanska.

Nákup nových autobusů je pro Dopravní společnost Ústeckého kraje významným krokem, protože již nebude třeba autobusy pronajímat jako doposud. ,,To přinese finanční úsporu a zároveň i výrazné zlepšení podmínek pro cestující,“ doplnil Marek Hrabáč, radní pro oblast dopravy.

Rámcová dohoda o nákupu byla uzavřena 19. dubna 2022, kupní smlouva na dodávku všech autobusů pak 13. září 2022. Celková kupní cena činí 346 901 893, 50 korun. Nákup autobusů je hrazen z uzavřeného úvěru. Na základě dalších jednání a výrobních kapacit byl stanoven termín dodání v červenci, srpnu a na začátku září 2023.

Slavnostní prezentace nových autobusů proběhla ve středu 19. července na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Akce se krom představitelů kraje zúčastnili zástupci Dopravní společnosti Ústeckého kraje v čele s jejím ředitelem Milanem Šlejtrem a delegace dodavatele z Turecka, kterou vedl Hakan Bubik, ředitel mezinárodního prodeje a marketingu. Jako čestný host se události účastnila atašé Velvyslanectví Turecké republiky Berat Demirci Corut. (red)


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video