Lounský veslařský klub slaví 140. výročí

Redakce 2023-08-29 08:27:59

Během šestidílného seriálu vám představíme historii lounského veslařského klubu, které letos slaví 140. výročí založení. Dnes : Nelehké počátky Veslařsko-bruslařského klubu Ohře

     Veslařský klub Ohře oslaví na konci roku 130. výročí své bohaté klubové historie, během níž se stal neodmyslitelnou součástí města, které proslavil nejen na regionální, ale též republikové i mezinárodní úrovni. Pojďme se společně podívat na jeho zajímavé osudy.

Veslařsko-bruslařský klub založilo 26. prosince 1883 v Drtinově hotelu čtyřiadvacet sportovních nadšenců v čele s všestranným sportovcem Františkem Sedlmayerem a s ing. Arnoštem Sekerou, synem lounského lékárníka. Mezi zakladateli klubu byla řada dalších významných osobností kulturního, společenského i politického života tehdejšího města.

Jmenujme redaktora nejstarších lounských novin Lučanu Josefa Maříka, okresního hejtmana Aloise Landfráse, továrníka Viléma Větrovce, městského tajemníka a autora významné kroniky města druhé poloviny 19. století Jana Haince, průmyslníka Bernarda Bermanna nebo majitele hotelu Františka Drtinu. VKO patří mezi nejstarší veslařské kluby v republice. Činnost byla celoroční, pokud zamrzlá řeka znemožnila veslování, věnovali se za doprovodu živé hudby bruslení na lampiony osvětlené lounské tůni.

Předválečnou historii klubu můžeme rozdělit na tři období. Léta 1883–1888 byla dobou hledání smyslu činnosti spolku, období do roku 1900 se projevovalo růstem a prosperitou klubu a doba do vypuknutí války byla časem stagnace. V prvních letech pořádal spolek především zábavní akce - projížďky, plesy a slavnosti. U příležitosti oslavy prvního výročí došlo k tragikomické situaci. Klub nakoupil množství petard na připravovaný ohňostroj, ale nešťastnou náhodou pyrotechnika uložená v bytě jednatele Karla Novotného předčasně vzplála a byt těžce poškodila. V roce 1888 došlo k tragické události. Proti předpisům vzali členové na loď šestiletého Oskara Reifa. Loď se dostala k jezu a převrhla se. Člen spolku Karel Drtina se snažil dítě zachránit, ale utopili se bohužel oba. Pro zbytek sezóny byly z piety zrušeny všechny plánované zábavy a tragickou událost připomíná malý společný náhrobek na hlavním hřbitově.

V témže roce vznikla první loděnice a členové se začali účastnit závodů. Prvním vítězem se stal Jan Vodička, který zvítězil v roce 1889 v Roudnici. O tři roky později trénoval klub profesionální trenér a členové najezdili úctyhodných 3362 km. Výsledky se brzy dostavily. Lounští veslaři vítězili a na přelomu století patřil klub mezi nejlepší v Čechách.

Na přelomu století činnost ochabla a výsledky již nebyly tak dobré. Hlavní příčinou byla generační obměna, kterou klub procházel, ale ke stagnaci přispěla i nedostatečná členská základna a značné opotřebení lodí. V roce 1900 zemřel dlouholetý předseda klubu MUDr. Josef Frotzl. Spolek podporoval vystavění turistické chaty na Červeňáku a malá rozhledna byla pojmenována po doktoru Frotzlovi. Finanční situace byla natolik neuspokojivá, že nedovolovala v roce 1908 oslavit ani 25. výročí založení klubu.

K oživení činnosti došlo teprve krátce před rokem 1914, ale válka překazila nejen slibný rozvoj klubu, ale dovedla jej do nejhlubší krize. Ruch v loděnici ustal, řada členů musela narukovat a někteří se již nikdy nevrátili.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video