Jirkov: Oranžové nálepky na kontejnerech pro lepší třídění

Redakce 2023-10-13 07:50:00

Jirkov - Aby se občanům Jirkova lépe třídilo, přibyly nyní na žlutých kontejnerech na plast oranžové samolepky pro nápojové kartony.

Jak třídit nápojové kartony?

Nápojové kartóny neboli krabice od mléka, vína či džusů. V ČR se třídí do kontejnerů různých barev a tvarů – vždy jsou ale označeny oranžovou nálepkou. V menší míře je obce sbírají prostřednictvím oranžových pytlů. Ročně se takto v celé ČR vytřídí bezmála 4 300 tun tohoto materiálu.

V ČR se začalo se sběrem a tříděním nápojových kartonů systematicky v roce 2003. Do té doby byly vnímány spíš jako nežádoucí příměs a jejich využití bylo sporadické. V současné době jsou nápojové kartony již plnohodnotnou součástí tříděného sběru – vždyť ze 75 % jsou tvořeny velmi kvalitním papírem.

Recyklace nápojových kartonů

Ve světě je recyklace nápojových kartonů zajišťována hlavně papírnami, v ČR je dokáže optimálně zpracovat pouze jediná. Zpracování je prakticky stejné jako u sběrového papíru – nápojové kartony se rozmixují ve vodní lázni. Papírová vlákna se pak přidávají k běžné papírovině a nanáší se na papírenský stroj. Výsledkem jsou role nového papíru, které se používají na výrobu sáčků a tašek. Díky tomu, že nápojové kartony obsahují kvalitní papírenské vlákno, mohou se z nich vyrábět papírové obaly s menší hmotností, ale se zvýšenou pevností. Ze zbylé polyetylénové a hliníkové fólie se mohou vyrábět palety, školní pomůcky, květináče a jiné plastové výrobky nebo je lze využít jako palivo do cementáren.

Dům z nápojových kartonů?

Druhou možností recyklace nápojových kartonů je výroba stavebních a izolačních desek. Výroba stavebních desek probíhá již několik let na Slovensku a částečně i v ČR. Nápojové kartony se nejprve rozdrtí na požadovanou velikost. V případě, že obsahují významné zbytky nápojů, se vzniklá drť vypere a vysuší, aby nemohla obsahovat žádné choroboplodné zárodky. Usušená drť se pak nanáší do forem a při teplotách přesahujících 200°C se lisuje do desek. Ty mají podobné vlastnosti jako sádrokarton, v  některých parametrech ho dokonce předčí. Desky lze navíc kombinovat i s jinými materiály jako jsou pěnový polystyren nebo polyuretan - vznikají tak panely, ze kterých je možné montovat tepelně nebo zvukově izolační příčky, podhledy nebo izolace. Z panelů je možné postavit celý dům, včetně obvodových zdí, nebo koupelen. V ČR tak stojí už desítky domů postavených právě z tohoto materiálu.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video