Většina škol na Podbořansku se do stávky zapojí

Alla Želinská 2023-11-23 14:00:00

Školské odbory rozhodly, že v pondělí 27. listopadu se uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Také školská zařízení v Podbořanech stávka zasáhne a část se aktivně zapojí.

„Probírali jsme na poradě, ale zatím žádné vyjádření od pedagogů nemám,“ uvedla minulý týden ředitelka ZŠ T. G. Masaryka Stanislava Jirásková. Tuto středu již měla rozhodnuto. Ve středu 22. 11. totiž ustavený Stávkový výbor zaměstnanců školy oznámil ředitelce, že se zaměstnanci připojí 27. listopadu k celodenní stávce mateřských, základních a středních škol v ČR, a to formou neúčasti v zaměstnání. "Z objektivní příčiny nelze tedy zajistit provoz školy a školní družiny, proto bude škola zcela uzavřena. Stávkový výbor doručil ředitelce školy níže uvedené důvody stávky: Chceme zabránit nekoncepčním zásahům do fungující vzdělávací soustavy; zabránit škrtům v rozpočtu kapitoly školství na rok 2024. Cílem stávky je zabránit dalšímu snižování výdajů ve školství, čímž by došlo k negativnímu ovlivnění kvality vzdělávání. Důsledkem toho by mohlo dojít k omezení počtu vyučovacích hodin, zvyšování počtu žáků ve třídách, slučování tříd, slučování škol, případně rušení malých škol. Snížení finančních prostředků by rovněž omezilo pořizování učebnic a pomůcek pro vzdělávání. Pokud se naplní avizované škrty počtu nepedagogických pracovníků a snížení jejich platů, bylo by velmi těžké zajistit provoz škol. Děkujeme za pochopení," uvedla Stanislava Jirásková v oznámení rodičům o stávce.

„Mám informaci, že v tuto chvíli je velká většina zaměstnanců rozhodnuta stávkovat, pokud tedy své stanovisko do příštího týdne nezmění, ano, školu to zasáhne, bude muset být v den stávky přerušen provoz školy,“ řekla nám již minulý týden Jana Šipošová, ředitelka ZŠ Husova Podbořany.

Gymnázium a SOŠ Podbořany v pondělí 20. 11. vydalo oznámení o zapojení se do stávky. "Vážení žáci, rodiče, zákonní zástupci, ...připravovaná stávka pracovníků ve školství má většinovou podporu pedagogů, nepedagogů i vedení naší školy. Znamená to, že pokud se při politických jednáních nepodaří najít shodu na řešení současného financování školství, které by stávku zažehnalo, bude škola i školní jídelna pro žáky v pondělí dne 27. listopadu uzavřena. Jsme si vědomi skutečnosti, že v současné situaci veřejných financí je nutné šetřit, nicméně nesouhlasíme s tím, aby se tak činilo škrty v oblasti vzdělávání našich dětí. Stávka, kterou hodláme podpořit, je stávkou za zabezpečení dostatku prostředků pro kapitolu školství ve státním rozpočtu. Aktuálně se jedná zejména o platy nepedagogických pracovníků, kteří se ve školách starají o chod jídelen, o úklid nebo o správu budov. Jejich platy, často pod úrovní minimální mzdy, by se měly dále snížit, stejně jako celkový počet jejich úvazků. Dále nesouhlasíme s avizovaným snížením PHmax o 15% na středních školách, které bude mít dopad na kvalitu vzdělávání. V souvislosti se stávkou zaměstnanců bude umožněn žákům ubytovaným na domově mládeže příjezd v pondělí, 27. listopadu 2023 po 17:00 hod. Děkujeme za pochopení," uvedl v oznámení Jiří Marhold, ředitel školy. Požadavky školských odborů podpoří celkem 91 zaměstnanců z celkových 104 (někteří z nich mají pouze částečné úvazky). Škola tak zůstane zavřená. 

„Ke stávce se připojíme pouze symbolicky, protože se nám nelíbí, jak ministerstvo jedná, hlavně v případě provozních pracovníků. V každém případě budeme pro naše rodiče fungovat,“ uvedla Iveta Haragová, ředitelka MŠ Hlubanská Podbořany.

Co okolní školy?

"Dne 27. 11. 2023 se ZŠ Kryry připojuje k celodenní stávce mateřských, základních a středních škol v ČR. Z objektivní příčiny nelze zajistit provoz školy, školní družiny a školní jídelny, proto bude škola zcela uzavřena," oznámilo v úterý 21. 11. vedení ZŠ Kryry v čele s ředitelkou Hanou Lehnerovou.

ZŠ a MŠ Vroutek vydala v úterý rozsáhlé vyjádření ke stávce, v němž stojí, že všichni zaměstnanci školy s důvody stávky souhlasí. Ohledně fungování školy nicméně vyplývá, že MŠ, 1. stupeň, školní družina a jídelna budou tento den v provozu, na 2. stupni škola žádá rodiče, pokud je to možné, aby si je v pondělí nechali doma. 

ZŠ a MŠ Petrohrad se připojí ke stávce. V pondělí 27. 11. proto bude škola i školka, včetně družiny a jídelny uzavřena, informovala ředitelka Ivana Hůrková. 

„Jsem ze zdravotních důvodů mimo kancelář, takže jsem zatím mluvila jen s několika kolegyněmi, ale určitě se v podobě symbolické podpory připojíme,“ sdělila taktéž minulý týden Romana Klimentová, ředitelka Masarykovy ZŠ v Lubenci. V pátek 24. 11. škola vydala informaci pro rodiče. "Stávku plně podporujeme, ale na základě interní domluvy bude škola podporovat stávku symbolicky, tj. bude pro Vaše děti otevřená. Nicméně pokud se situace nezlepší, jsme odhodláni v případné další stávky se jí účastnit aktivně," stojí v oznámení.

„U nás pravděpodobně podle poslední informace v případě, že stávka bude, proběhne symbolicky. Vyjádřit podporu, provoz nepřerušit,“ zaznělo ještě minulý týden z vedení školy v Krásném Dvoře. V pondělí 20. 11. dorazila zpráva od ředitelky: "Někteří zaměstnanci školy se rozhodli pro aktivní podporu stávky, část pouze pro symbolické vyjádření souhlasu. Protože bude 27. 11. 2023 mimo provoz školní jídelna, byl na pondělí vyhlášen volný den a zároveň přerušen provoz v mateřské škole," uvedla Ivana Bejčková.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video