Vrchlického divadlo oslavilo 20 let od znovuotevření

Lucie Steklá 2023-12-03 20:12:00

Galavečerem vyvrcholil v polovině listopadu maraton oslav výročí znovuotevření Vrchlického divadla v Lounech. Do hlediště usedli hosté z řad přátel, abonentů a příznivců divadla, na jevišti vystoupili ,,divadelní přátelé“. Slavnostní večer uvedl svou bubenickou fanfárou Superkus ze ZUŠ Louny. ,,Oznámil, že teď, právě teď je to 20 let, co první diváci usedli do divadelních sedadel a na jevišti Vrchlického divadla se začaly dít první zázraky po jeho znovuotevření,“ přivítala přítomné Milena Syrovátková, zástupkyně ředitele. Divadlo se za uplynulé dvacetiletí stalo moderním a multifunkčním kulturním centrem Loun a okolí.

Dvacet let je pořádný důvod se otočit a podívat se na cestu, po které divadlo s lidmi, kteří s ním žijí, ušlo. Na té cestě se k němu přidaly další dvě organizace. ,,V roce 2010 se ve sklepení divadla otevřela Galerie města Loun, která za dobu své existence hostila již 46 výstav umělců životně či profesně spjatých s naším městem a okolím a prošlo jí téměř třináct tisíc návštěvníků. V roce 2014 se k divadlu přidal zrekonstruovaný Kulturní dům Zastávka, který byl zpočátku hodně zlobivým dítětem, ale dnes jsou na něj Louňané hrdí. Na více než sedm stovek akcí - plesy, taneční kurzy, koncerty, zábavy, konference, večírky, představení pro děti a další - přišlo na Zastávku téměř 155 tisíc návštěvníků,“ vyčíslila M. Syrovátková a dodala: ,,K dnešnímu dni jsme na 3 242 akcích přivítali v divadle 555 804 návštěvníků. Děkujeme!“

Během večera na jevišti divadlu poblahopřáli současný ředitel Jakub Bielecki, jeho předchůdce Vladimír Drápal, který byl v čele divadla patnáct let, za lounskou radnici místostarosta Pavel Csonka a všichni vystupující.    Martin a Kateřina Čechovi jsou v divadle a na Zastávce jako doma, trénují své žáky, pořádají taneční kurzy pro mládež i dospělé. Na slavnostním večeru předvedli své taneční umění na prknech Vrchlického divadla. Pěvecký sbor Kvítek patří mezi přátele nejvěrnější, a proto na jevišti nesměl chybět. 

,,Není úplně zvykem slavit s narozeninami divadla i narozeniny fyzické osoby, ale tak nějak se sešlo, že 3. listopadu oslavila své narozeniny paní Hana Benešová. Ne, nebyly kulaté, ba ani půlkulaté, ale dvě stejné číslice vypadají také pěkně, a hlavně chceme dnešního večera využít a poděkovat jí za založení Kruhu přátel hudby, který se v roce 2003 do divadla vrátil a my společně s ním vstoupíme v roce 2024 do 50. koncertní sezony,” zvala na jeviště oslavenkyni M. Syrovátková. Za Vrchlického divadlo jí popřál a předal dar ředitel Jakub Bielecki, místostarosta Loun Pavel Csonka a člen kulturní komise Rady města Loun Martin Rejha Haně Benešové předali cenu kulturní komise Rady města Loun v oblasti kulturní počin a za celoživotní přínos.   Blahopřát paní Benešové přišel čerstvý držitel medaile Za zásluhy 1. stupně v oblasti umění, děkan Hudební akademie múzických umění, klavírní virtuos Ivan Klánský. Poté publiku zahrál tři skladby. Potlesk ve stoje patřil Haně Benešové. Zaslouží si ho ale celé divadlo a jeho přátelé a podporovatelé.

K výročí divadlo vyhlásilo pro školky a školy z Loun a okolí výtvarnou soutěž Já a divadlo. Všechny výtvarné práce zdobí celý listopad divadelní foyer. Na slavnostním večeru nastal ten pravý okamžik, kdy zástupci divadla s předsedkyní poroty Janou Timrovou z výtvarného oboru ZUŠ Louny vyhlásili vítěze soutěže. V kategorii mateřských škol ocenili: MŠ speciální Louny, konkrétně obrázky Sofii Krcho a Jasmíny Ryčkové, ceny pro děti převzala ředitelka Zdeňka Neudertová; MŠ Fügnerova Louny v čele s ředitelkou Olgou Krátkou, porotou oceněné byly obrázky Lilinky Červené, Michaela Kudrny a Tomáše Beneše, ceny převzala učitelka Gabriela Krůtová; MŠ Dobroměřice, konkrétně obrázek Karolíny Kudrnové, cenu převzala ředitelka Ludmila Jirotková; ZŠ a MŠ Jaroše, cenu za obrázek Tomáše Koleňáka převzal zástupce ředitele školy Václav Suchý; MŠ Dykova, porotě se líbil obrázek Jiřího Svobody, cenu převzala učitelka Lenka Hadačová; MŠ V Domcích zabodovala obrázkem Natálie Hönigové, které cenu doveze ředitelka Lenka Fárová.

,,Cenu za nejoriginálnější porušení pravidel soutěže jsme udělili MŠ Lenešice, jejíž děti místo malování tvořily, konkrétně třída Kulíšci,“ řekla M. Syrovátková.

Ze ZŠ Postoloprty porota ocenila práce Ley Krchové a Anny Konrádové. Ze zaslaných prací žáků ZŠ a MŠ Černčice se porotě líbily práce Rozálie Dabergotzové a Natálie Matějovské, ceny pro ně přebral ředitel Jan Krtička. Nejvíce prací zaslala ZŠ JAK, porota k ocenění vybrala práce Frances Mii Hájkové, Simona Le Sy Sona, Terezy Le Tuong a Niny Šulkové. Ceny pro své žáky přebrala ředitelka Dana Tužilová. V kategorii středních škol ocenila porota práce žáků GVH Louny, jehož ředitelem je Daniel Syrovátko. Porota vybrala práce Andrey Kouříkové, Evy Volkové a Karolín Horákové, které pro ně převzala učitelka výtvarné výchovy Šárka Axmannová.

Martin a Kateřina Čechovi jsou v divadle a na Zastávce jako doma, trénují své žáky, pořádají taneční kurzy pro mládež i dospělé. Na slavnostním večeru předvedli své taneční umění na prknech Vrchlického divadla.

Na závěr slavnostního večera pozvala na forbínu M. Syrovátková, která celým večerem provázela, své kolegy. ,,Naše divadelní osmička společně samozřejmě se šatnáři, uklízečkami a paní pokladní tvoří tým a společnou úklonou vám chceme poděkovat za dvacetiletou přízeň, kterou Vrchlického divadlu zachováváte,” rozloučila se s poklonou se slavnostním večerem. Foto: Lucie Steklá

(lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video