Rekonstrukce Nechranic pomohla. Ohře se vylilo o mnoho méně, než v lednu roku 2011, při jedné z největších povodní v Lounech

Lucie Steklá 2024-01-30 10:03:00

Lounsko - Na přelomu roku byl v Lounech dvakrát vyhlášen stav povodňové aktivity. Poprvé na konci loňského roku, kdy starosta města Louny svolal jednání povodňové komise 24. prosince ve 14 hodin. Vyhlášen byl stav pohotovosti, tedy 2. stupeň povodňové aktivity. Odvolán byl 28. prosince, odkdy platil první povodňový stupeň. Po několika dnech klidu, kdy zahrádkáři obhlídli škody, se voda vrátila.

V těchto dnech je hladin Ohře na po-klidných 334 centimetrech s průtokem 105 cm krychlových za sekundu.

Na první povodňový stupeň se vrátila hladina řeky Ohře v Lounech po čtyřech dnech. Povodňová bdělost byla opět vyhlášena ve středu 3. ledna v sedm hodin večer. V pondělí 8. ledna stále první povodňový stupeň platil, hladina řeky pomalu klesala, večer už byl ,,návratu do normálu", když Ohře večer klesla na 375 centimetrů s průtokem 165 m krychlových za sekundu.

Škody tak ,,velká voda“ příliš velké nezpůsobila. Jednu z největších škod Louny pamatují z roku 2011, když se Ohře v lednu vylilo ze svého koryta. Kromě zahrádkářských kolonií a parku, zaplavila řeka také obce Počedělice či Radonice. Tehdy se v polovině ledna řeka rozvodnila kvůli rychlému tání sněhu při prudké oblevě po předchozí sněhové nadílce. Voda začala stoupat z 10. na 11. ledna, 14. ledna přesáhla nejvyšší povodňový stupeň. Zpět pod tuto hodnotu se dostala až o čtyři dny později. Kulminovala v sobotu 15. ledna v podvečer, tehdy hladina řeky dosáhla 562 centimetrů. Nejvyšší zaznamenaný průtok byl před třinácti lety 345 m3/s. Jednalo se o nejvyšší stav vody od poslední velké povodně z 13. března 1981. Tehdy se hladina řeky Ohře v Lounech zastavila na 578 centimetrech.

Louny v roce 2011 zažily největší povodeň od dostavění přehrady Nechranice, která má velkou vodu zadržet. I tenkrát vypouštěla méně vody, než do ní přitékalo, přesto hladina Ohře v Lounech stoupala. Voda zatopila hlavně zahrádkářskou kolonii. Lounům pomohlo, že se Ohře cestou od Nechranic vylila na louky a pole.

Velkou vodu z přelomu roku na dolní Ohři výrazně snížil systém přehrad na řece a jejích přítocích. V Lounech teklo 212 metrů krychlových vody za se-kundu, nebýt nádrží, městem by se valilo při kulminaci jednou tolik, až 470 kubíků. To by mohlo znamenat ještě větší povodně, než v roce 2011. ,,Nádrž Skalka snížila povodeň v kulminaci o 37 metrů krychlových za sekundu, nádrž Jesenice o 10, nádrž Horka o 11, nádrže Březová a Stanovice o 20 a v konečném důsledku nádrž Nechranice o 201. Bez těchto nádrží by v profilu Louny protékalo v kulminaci 470 metrů krychlových za sekundu namísto změřených 212. Snížení kulminace povodně o 54 procent v profilu Louny je v poměrech České republiky mimořádná hodnota,“ řekl Martin Cidlinský z Povodí Ohře.

Významný vliv na eliminaci povodně na dolní Ohři měly provedené rekonstrukce bezpečnostního přelivu vodního díla Nechranice, které umožnily využít k její transformaci i zásobní prostor nádrže. ,,V uplynulém desetiletí, které se vyznačovalo suchem, byly manipulace na bezpečnostním přelivu spíše ojedinělé. Letošní vánoční svátky však přinesly povodeň, která se v tomto čase vyskytovala pravidelně. Předcházely jí vydatné srážky, které od listopadu sytily povodí a těsně před výrazným oteplením napadlo léta nevídané množství sněhu i v dolních polohách povodí,“ popsal. (lus, pet)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video