Stromořadí lip je krajskou Alejí roku

Lucie Steklá 2024-02-21 12:14:00

Čtyřem desítkám stromů hrozí ale stále hrozí pokácení kvůli rekonstrukci vodovodu.

Louny - Lipové stromořadí v Jeronýmově ulici v Lounech vyhrálo titul Alej roku 2023 Ústeckého kraje. V rámci republikového hlasování skončila alej, která ,,bojuje o život“ na sedmé příčce.

Čtyři desítky lip blízko centra města plní významnou mikroklimatickou funkci a zpříjemňují bydlení. Lidé stromořadí v anketě dali celkem 376 hlasů. Bohužel, místní již několik měsíc bojují za to, aby nedošlo k plánovaném pokácení stromů.

Nyní již ,,krajské“ stromořadí je v zeleném pásu uprostřed ulice. Košaté koruny lip zajišťují v létě příjemný stín, díky nim je v ulici mnohem příjemnější klima než v okolních ulicích, kde vzrostlé stromy nejsou. Ulice je v širším centru města, koruny stromů jsou cílem a domovem různých druhů ptactva a hmyzu, což je v této oblasti vzácností. ,,V současné době je alej v ohrožení z důvodu rekonstrukce vodovodu a kanalizace. Nicméně obyvatelé ulice dělají maximum pro její záchranu,“ řekla Petra Jakešová, která stromořadí do soutěže nominovala. Místní se nechtějí smířit s tím, že by alej ,,padla“ a proti kácení stromořadí bojují. Věří, že pomůže město.

Jaký bude další osud lip v ulici, je ne-jasné. Severočeská vodárenská společnost (SVS) v ní chystá rekonstrukci vodovodu a kanalizace, plánovala kácení stromů s tím, že posun potrubí do nové trasy není možný. ,,A to vzhledem k finanční a technické náročnosti, jelikož kanalizační přípojky vedou od hlavního řadu k nemovitostem pod zmíněnou alejí stromů, tudíž by hrozilo porušení kořenového systému stromů. Dalším důvodem proti posunutí kanalizace je fakt, že v ulicích Husova a Hrnčířská je připraveno nové napojení kanalizační stoky na stoku z Jeronýmovy ulice, toto napojení není možné nikterak měnit,“ vysvětlil již dříve mluvčí SVS Mario Böhme.

Ústecký kraj měl tentokrát v soutěži Alej roku pouze dvě nominace, obě z okresu Louny. Jednou je právě lipové stromořadí v Lounech, druhou je kaštanová alej v Kryrech na Podbořansku. Ta v konečném součtu získala 147 hlasů. Najdete ji ve Školní ulici, nabízí pěkný výhled i na místní dominantu, Schillerovu rozhlednu. Tvoří ji jírovce maďaly, jírovce pleťové a také mladé lípy. Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem o aleje. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video