Západ Loun se promění v moderní zelenou čtvrť

Lucie Steklá 2024-03-03 20:57:00

Bydlet v ní má sedm tisíc lidí, chybět nebude školka, škola či sportovní hala.

Louny - V moderní městské čtvrti plné zeleně s bydlením pro sedm tisíc obyvatel a občanskou vybaveností od školky, školy, bydlení pro seniory a sportovní halu se promění západní okraj Loun – Skalka a Mělecké předměstí. Vítězné architektonické návrhy, které daly rozvojovým lokalitám vizi, se do října projednávají s dotčenými orgány. Výsledkem budou územ-ní studie, které budou zapsány jako územně plánovací podklad.

Vítěznými návrhy, které budou dopracovány do územní studie, jsou pro lokalitu Skalka ateliér Unit architekti s.r.o. a pro Mělecké předměstí ateliér Gogolák+Grasse. „Odborná porota po doporučení městského architekta hodnotila pro každou lokalitu tři renomované ateliéry. Z nich vybrala vítězné návrhy,“ řekl mluvčí radnice Marcel Mihalik. Vítězné ateliéry podle něj zpracovávají aktualizaci územních studií v procesu, který bude probíhat do října. „Součástí bude zapracování připomínek odborné poroty, správců sítí a dotčených orgánů, také návrh majetkoprávního vypořádání a jednání s vlastníky pozemků,“ dodal.

Téměř 100 hektarů pole na západě Loun se podle vize vedení Loun promění do několika let ve dvě městské čtvrti s příležitostí pro růst nových obyvatel. „Skalka a Mělecké předměstí jsou klíčové rozvojové lokality. Plánujeme v nich městské bytové domy. Aby se Louny rozvíjely a vyrovnaly se s úbytkem obyvatel, podpoříme bytovou výstavbu. Město byty nestaví dlouhých třicet let. V lokalitách počítáme s bydlením pro rodiny s dětmi, pro seniory, s mateřskou i základní školou, i se sportovní halou,“ vylíčil starosta Milan Rychtařík. Město tak podle něj i díky dostavbě dálnice D7 očekává příliv nových občanů, pro které se zkrátí dojezdová vzdálenost do metropole. „Louny jim nabídnout únosné životní náklady, hlavně bohaté kulturní, sportovní a volnočasové vyžití,“ řekl starosta.

Zatímco v 90. letech bydlelo v Lounech 20 tisíc lidí, teď to je 17 380 obyvatel.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video