Park se vrátil do rukou Loun

Lucie Steklá 2024-04-02 05:17:00

Louny - Rada města Loun zajistila pořádání výstav na dalších pět let. Současně má město ale plně areál parku včetně pavilonů ve své správě. Zvýší se i příjem z nájmu do městského rozpočtu. Jen za pořádání minimálně šesti veletrhů včetně tradičního Dům a zahrada nebo Člověk v přírodě uhradí ročně nájemce 1,2 milionu korun.


„Staronovým nájemcem areálu je společnost Diamant Expo s.r.o. Oproti staré smlouvě uhradí nově za nájem téměř čtyřnásobek původní částky, a to 1,2 milionu korun ročně. Což jsou peníze, které opět investujeme do zvelebení parku tak, jak jsme občanům slíbili,“ řekl starosta Loun Milan Rychtařík (ANO).

Záměrem města je otevřít park veřejnosti a ještě více toto jedinečné místo obklopené řekou využívat pro sportovní, kulturní a společenský život místních i turistů. „Těšit se mohou na oživení kolem Ohře, kde vzniknou mola, relaxační zóny, půjčovna lodiček či šlapadel,“ vylíčil starosta.

Pronájem prostor už není výhradně v rukou soukromé firmy, nýbrž města, které může prostor z 90 procent času celoročně využívat. Například pavilony B a C lze nabídnout pro volnočasové aktivity dětí a mládeže. Zároveň město může rozhodovat o tom, komu případně jednorázově park pronajme, nebo jakou akci zde samo město uspořádá.

„V minulosti se město muselo ptát soukromé společnosti, které park pro-najímalo, zda může uspořádat akci. To nedávalo smysl. Narovnaly se nekvalitní poměry mezi nájemci a podnájemci. Došlo k zpřehlednění smluv a vazeb,“ vysvětlil místostarosta Pavel Csonka (SOCDEM).

Ekonomicky současný model vychází líp i proto, že se z nájmu vyčlenilo parkoviště. To bude ve zvláštním nájem-ním režimu. Z pronájmu byly dále vyjmuty prostory, které mohou sloužit příspěvkovým organizacím města.

Místostarosta Pavel Csonka zároveň připomíná, že současná radniční koalice splnila ten zásadní z předvolebních slibů. „Všechny koaliční strany měly ve volebním programu, že park vrátíme Louňákům a že by měl nájemce za park městu platit víc. Oboje se od letošního roku povedlo,“ zdůraznil místostarosta.

Lounští radní vypověděli smlouvu uzavřenou v roce 2015 letitému nájemci Diamant Expo loni v červnu. Důvodem byla podle nich ekonomická nevýhodnost. Koalici vedené hnu-tím ANO, SOCDEM, Lounští patrioti a SPD se nelíbil nízký nájem. Nájemce platil zhruba 300 tisíc ročně. (mim)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video