Festival Jeden svět již podesáté v Lounech

Lucie Steklá 2024-04-11 09:53:01

Jubilejní desátý ročník opět představí filmy, které přinášejí pohledy na současné světové události z různých perspektiv. V termínu od 16. do 20. dubna 2024 představí vedle osmi dokumentárních projekcí i jeden hraný snímek inspirovaný skutečnými událostmi. Po filmech jsou připraveny jako vždy zajímavé debaty s pozvanými hosty.


Spojovacím prvkem letošního výběru je „hranice“, ať už ta mezi státy, překážka na cestě za svobodným životem, nebo ta osobní, kterou má každý nastavenou jinak a může narážet na nepochopení ostatních. Ve filmech se tak blíže seznámíte s členy pingpongové komunity v Oslu, cestovateli a snílky, uprchlíky na bělorusko-polských a taky korejských hranicích, LGBTQ+ performery, pejskaři nebo aktivisty. „Při výběru filmů jsme se zaměřili na témata, která osloví naši lokální komunitu a která v Lounech ve veřejné debatě chybí. Citlivě natočené příběhy skvěle otvírají diskuse a pomohou nám lépe pochopit souvislosti dnešního světa,“ uvádí hlavní koordinátorka festivalu, Kateřina Suchá. „Jedním z takových filmů je například Queendom, ve kterém sledujeme Geňu, velmi výraznou performerku. Určitě bychom si ji všimli kdyby šla po ulici v Lounech, jenže ona žije v Rusku. S grácií zvládá posměch, ale i výhružky. Film je velmi citlivě natočen a doufáme, že osloví diváky stejně jako nás, když jsme ho vybírali.“ Diskutovat po filmu můžete s Vasiliem Zhelninem právníkem z Ruska a LGBTQ+ aktivistou. 

Loni se festival „zabydlel“ v aule Okresního oblastního archivu, kde se i letos bude konat více projekcí. Začne se hned zahajovací projekcí nového filmu Hranice od režisérky Agnieszky Holland, který bude prvním hraným snímkem v historii lounského festivalu. V pátek odpoledne festival představí český film Tady Havel, slyšíte mě? Na diskusi přijali pozvání Jan Dražan a Jan Pergler, autoři knihy rozhovorů Náš Václav Havel. Večerní projekce bude patřit severskému příběhu pingpongové komunity z Osla. Novinkou mezi tradičními promítacími místy je Galerie Benedikta Rejta, kde můžete vidět film Hong Kong Mixtape o místní undergroundové artové scéně a kam přijede na diskusi po filmu zakladatel festivalu a lidskoprávní aktivista Igor Blaževič.

Čtvrteční večer promítá festival pravidelně na zámku v Jimlíně, letos to bude film o tom zda je domácí mazlíček právoplatný člen společnosti. Sobotní odpoledne bude patřit dětem, pro které jsou připraveny krátké dabované snímky o životě jich vrstevníků. Festival se již tradičně uzavře na Červeňáku kde vznikne provizorní kino s projekcí filmu Namasté Himalaj. Následně se můžete ponořit do hudby dreampopové kapely MEA z Libochovicka nebo si popovídat o filmech, které jste stihli na Jednom světě navštívit.

Více o festivalu na www.jedensvet.cz/louny




Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video