Travnaté plochy sečou mozaikově

Lucie Steklá 2024-05-23 11:41:08

Louny - Od května se seče v Lounech tráva takzvanou mozaikovou — etapovou sečí. Mozaiková seč znamená, že se v určených oblastech města vysekají jen místa podél chodníků a cest. Zbytek se nechá volně růst. Radnici k tomuto jinému přístupu k sekání přivedly klimatické změny. Tento způsob údržby travnatých ploch je ve městech stále častjěší. Na vybraných lokalitách byl například již loni vyzkoušen ekologicky šetrný způsob ošetření travního porostu v Mostě.

 „Ty se projevují nepravidelnými dešťový mi srážkami, kterých je čím dál méně, zato naopak přibývá dní suchých,” uvedl tajemník Městského úřadu Louny Michael Straka. A co jsou mozaikové seče? „Jde o přístup k údržbě travních ploch, který je šetrnější k životnímu prostředí. Za tímto účelem město vytipovalo několik ploch, o které se tímto alternativním způsobem bude starat. Mozaiková seč znamená, že se vysekají jen určitá místa, především podél chodníků a cest. Zbytek porostu se nechá volně růst. Nesečené a sečené plochy budou během sezóny střídány,” řekl mluvčí radnice Marcel Mihalik. Mozaiková — etapová seč trávníku je k přírodě šetrnější než plošné sekání travních ploch. Odborníci tvrdí, že když se tráva nechá vyšší, pomůže to k zadržení vody v půdě a nedochází k jejímu přílišnému vysoušení. Mozaiková seč najde i své kritiky, kteří třeba ve vyšší trávě vidí riziko množení škůdců. Jenže ti mohou být prospěšní. V Lounech se jedná například o oblast ulice Žižkova, park Benátky, Alej vzdechů, park T. G. M., ulice PetraObrovce, 17. listopadu, Jana Švermy, část SNP či ulie Přemyslovců, Ryneček, Hrnčířská, Cukrovarská a část zeleně v průmyslové zóně.

„V neposečené trávě rostou rostliny, které jsou potravou a úkrytem pro hmyz, plže a obojživelníky, kterých ubývá. Přitom jsou pro přírodu důležití. Méně sečené trávníky jsou vhodným prostředím i potravou pro další řadu živočichů, jako jsou ježci, drobné ptactvo, kuny a přispívají k vyšší biodiverzitě,” míní radní pro životní prostředí Jaromír Suchan (SPD). (lus)




Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video