Mateřinka v Dobroměřicích otevře jedlou zahradu

Lucie Steklá 2024-05-24 09:42:09

Dobroměřice - Jedlá školní zahrada se tento pátek otevře při Mateřské škole Dobroměřice. Všechny přítomné přivítá skřítek Dobroušek, který symbolicky odemkne naučnou stezku. Ta propojuje celou novou část zahrady - jedlý háječek, louka a Středohor, Dobroškolková zahrádka.

 Po celé zahradě budou připravené zábavné úkoly s environmentální, naučnou a kreativní tématikou. Těšit se můžete na dobré a zdravé jídlo od lokálních farmářů, dodavatelů a obchodů s možností nakoupení jejich produktů. Samozřejmostí bude i stánek Lidl se svou ochutnávkou a zdravé občerstvení si připraví i naši úžasní rodiče a kuchyň mateřské školy. Srdečně Vás všechny zveme,” říká  ředitelka školy Ludmila Jirotková. Slavnostní otevření začíná v půl druhé  odpoledne. 


Práce na jedlé zahradě začali v Dobroměřicích ihned po obdržení zprávy o  tom, že školka dotaci získala na jaře  2023. V první řadě se musel vyřešit  záchyt dešťové vody a možnost pravidelného zalévání. „Ve spolupráci s obcí Dobroměřice jsme připravili zahradu na sázení a štěpku k mulčování. S rodiči a dětmi jsme vyrobili organizér na pěstitelské pomůcky, postavili skleník, složili kompostéry, vyrobili bramborové a jahodové věže, zasadily stromy, keře a byliny. Zimní měsíce jsme využili k promyšlení úkolů k naučné stezce a jejich výrobě, dále také k výrobě poznávacích popisků a 011 z keramické hlíny a nákupu zahradního nářadí. Závěrem bychom chtěli moc poděkovat za úžasnou pomoc zřizovateli a rodičům, kteří se naplno zapojovali nejen do plánovaných akcí a brigád, ale do nové zahrady vkládali své nápady, znalosti a připomínky,” doplnila Ludmila Jirotková.

Práce a vzdělávání na školní zahradě má na děti mnoho pozitivních vlivů. Otevírá jim nové možnosti poznávání prostředí, rostlin a přírodních jevů. Podporuje v nich respekt k přírodě jako celku a přispívá k lepším stravovacím návykům. Zároveň posiluje jejich koncentraci, představivost a sociální dovednosti. Estetické vnímání je také součástí tohoto procesu, stejně jako zvyšování sebevědomí a pocit hrdosti ze svých úspěchů. Tom Václavík, ředitel programu, zdůrazňuje, že vzdělávání na školní zahradě je důležitou součástí celoškolního programu Skutečně zdravá škola a těší se velké oblibě, kterou si užívají i nejmenší žáci z mateřských škol. Jedlá zahrada je výsledek spolupráce mezi společností Lidl a programem Skutečně zdravá škola, do nějž je dobroměřické mateřinka zapojena.

„Zdravé stravování dětí nám není lhostejné – a proto nás těší, že se i díky společnosti Lidl otevírá další jedlá školní zahrada při Mateřské škole Dobroměřice. Cílem projektu je naučit děti od útlého věku zdravým stravovacím návykům a motivovat je k přípravě zdravých pokrmů. Ti nejmenší budou mít nově v Dobroměřicích možnost si zdravé stravovací návyky osvojit díky naučným úkolům, kterých mají po celém prostoru dostatek,“ komentuje mluvčí společnosti Lidl Eliška Froschová Stehlíková.

(lus, tov)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video