Mladí Američané opravují v Lounech kostel

Dana Studničková 2011-06-17 00:03:00

Louny – Dvojjazyčné bohoslužby v češtině a angličtině zahájily 5.6. v Evangelickém kostele (Č. Bratří 1510) návštěvu amerických dobrovolníků, studentů Martin Luther High School, církevní střední školy v Greendale ve Wisconsinu.

Po bohoslužbách, následovalo posezení s pohoštěním na farní zahradě, tentokrát však pojaté jako lehký oběd. Zahraniční hosté projevili živý zájem o českou historii a především o vzpomínky střední a starší generace, která zažila jak nacistickou okupaci, tak časy komunismu.
Návštěva v evangelickém sboru, čítajícím zhruba třicet členů, byla pro naše hosty zcela novou zkušeností. Ve Spojených státech chodí každou neděli do kostela 30–40 % obyvatel, 76% obyvatel se hlásí ke křesťanství, 51% k evangelickému, 25% ke katolickému. V kostele, kteří doma navštěvují naši hosté, se každou neděli sejde kolem tisícovky lidí. Být křesťanem se považuje za samozřejmé a čirý atheismus je v americkém prostředí spíše zvláštností.
V pondělí začal našim hostům pracovní týden, natírali oprýskaná okna Evangelického kostela, do kterého již začínalo horní řadou za silných dešťů zatékat. Ač pro ně práce s horkovzdušnou pistolí, bruskou a sklářským tmelem byla něčím novým (nebo spíše něčím na způsob „starého řemesla“), zhostili se jí velmi dobře a s viditelnou chutí. Jedním z nejzajímavějších zážitků pro ně byl objev kosy ve farním sklepě – tento nástroj znali jen z historických filmů a obrázků smrtky. Přesto jsou naši hosté lidmi nám docela kulturně blízkými. Kořeny a někdy dokonce i příjmení většiny z nich sahají do střední Evropy a s tím i přístup k rodinnému životu, výchově. V mnohých jejich domovech se třeba dodnes připravují pokrmy jako rebarborový koláč a pod.
Část času strávili naši hosté v hodinách angličtiny na ZŠ J. A. Komenského, setkali se také se studenty lounské obchodní akademie a vůbec jejich pozdní odpoledne patřila procházkám a rozhovorům s nejen mladými lidmi z Loun.
Naši hosté hluboce oceňovali vlídné prostředí evangelického sboru, českou kuchyni a pohostinnost obecně, kterou zažili v domácnostech mnoha lidí mimo náš sbor, kteří je k sobě domů pozvali. Evangelický sbor děkuje všem, kteří nám ochotně a vydatně pomohli s uskutečnění této oboustranně zajímavé návštěvy.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video