Vyhláška vyžene automaty z centra

Veronika Salášková 2012-09-12 00:45:00

Žatec – Hrací automaty by v brzké době mohly zcela zmizet z centra Žatce. Jejich provozování zde bude nyní zakázáno městskou vyhláškou. Zastupitelé ji schválili na svém jednání ve čtvrtek 6. září. Cílem nové vyhlášky je vytlačit výherní automaty z městské památkové rezervace a také snížit jejich počet. Platit by měla začít od října.

Vedení města připravilo pět návrhů vyhlášky, které obsahovaly možnosti od časového zákazu po plošný v městské památkové zóně a rezervaci. Radní za nejvhodnější označili ten s číslem čtyři, který zakazuje provoz výherních hracích přístrojů plošně na území celé městské památkové rezervace a v lokalitě ohraničené ulicemi Nákladní, Karla IV. Kruhové náměstí a ve Svatováclavské ulici, kde se nachází základní škola. Zastupitelé tuto variantu odhlasovali. Obecně závazná vyhláška o regulaci sázkových her a loterií se týká několika desítek přístrojů, které jsou nyní v provozu. Vztahuje se však pouze na výherní hrací přístroje, nezahrnuje videoterminály. Jejich provoz totiž povoluje ministerstvo financí, momentálně mají jejich majitelé zelenou až do konce roku 2014. Po skončení jejich platnosti by vedení města v centru chtělo zakázat i je. V případě přijetí přihlášky se sice střed města očistí od automatů, do rozpočtu ale přiteče o to méně peněz. Podle hrubého odhadu by se mohlo jednat řádově o statisíce až miliony korun. Finanční výpadek z městského rozpočtu bude ale podle slov starostky Zdeňky Hamousové postupný, jak budou jednotlivým provozovatelům automatů končit smlouvy.
Žatec není jediný, který se počet heren snaží omezit. Z okolních měst regulují vyhláškou provoz výherních automatů Louny a Kadaň. V obou však platí pouze časové omezení hry na přístrojích. Ještě radikálnější než Žatec je ale třeba Mladá Boleslav, kde platí plošný zákaz na celém území města.

 

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video