Zemědělci oslavili letošní úrodu

Pavel Macák 2012-09-11 11:47:00

Peruc – Páté celokrajské dožínky se uplynulou sobotu tradičně uskutečnily na Peruci. Opět skvostné počasí a toto historické místo přivítalo tisíce návštěvníků, mezi nimiž byla hejtmanka Jana Vaňhová a další členové zastupitelstva Ústeckého kraje, zástupci okresní a krajskou agrární komorou, zemědělci a další hosté, aby společně oslavili ukončení sklizně obilí a dalších plodin včetně chmele, ovoce nebo vína předáním dožínkových věnců a tradice byla zachována i při vypouštění holubů, zpěvu Masarykovy písně „Ach synku, synku“. Fotky za akce najdete zde.

Při hodnocení těžké práce zemědělců i faktu, že naše země přestala být soběstačná ve výrobě základních potravin a zemědělských plodin, konstatoval předseda krajské Agrární komory František Laudát, že ani letošní sklizeň nedopadla pro zemědělce dobře, neboť produkce obilovin a řepky byla zhruba o pětinu nižší, než se očekávalo. Hejtmanka Vaňhová připomněla, že se úspěšné rozvíjí oblíbené farmářské trhy, na nichž mohou naši zemědělci, družstva i soukromníci prodávat své výpěstky a regionální výrobky.
Celá sobota patřila po slavnostním zahájení dožínek řadě výstav chovatelů domácího zvířectva, přehlídce zemědělské techniky, stánkům se zemědělskými výrobky a keramikou, ukázkám řemesel a samozřejmě hudbě, zpěvu a tanci.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video