Louny, Praha - Do šestnáctého ročníku prestižní soutěže o značku Regionální potravina se v Ústeckém kraji přihlásilo padesát čtyři lokálních výrobců s celkem 231 produkty. Mezi nominovanými jsou také dva zástupci z Lounska, náš okres a kraj budou reprezentovat dva výrobky – tlačenka řeznictví Stříbrný a český křen z farmy Úlovice. Dalšími výrobky, které byly z kraje nominovány na ocenění Regionální potravina jsou například med květový ze Včelí farmy AnnKas, Velemínská kysanka od firmy Vacheria či Pšeničnošpaldový kvasový chléb z mini řemeslné pekárny MischkaBakery, kteří svými výrobky reprezentují kvalitu lokální produkce.
Hodnotitelská komise se sešla v Litoměřicích a značku Regionální potravina Ústeckého kraje navrhla pro rok 2025 také dva výrobky z Lounska.
V kategorie ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě byl nominován BIO ČESKÝ KŘEN z Eko Farmy Úlovice Luboše Žďánského. Křen má vysoký obsah vitaminu C a minerálních látek. Obsahuje látky, které mají silně antiseptické účinky, podporuje trávení a metabolismus a mimo jiné působí jako přírodní tonikum i diuretikum.
Tlačenka Daniela Stříbrného ze známého lounského Řeznictví Stříbrný byla nominována v kategorii masné výrobky tepelně opracované. Řeznictví na trhu působíme jako rodinný podnik od roku 1993. ,,Potrpíme si na kvalitu, čerstvost a vyrábíme převážnou část uzeniny bez chemie - jako jedni z mála. Příjemné prostředí, špičkové technologie, nejmodernější malý provoz v ústeckém kraji. V ČR se najde jen velmi zřídka výrobce uzenin, který nepoužívá fosfáty, glutamáty, separáty, kůžové emulze, škroby a jiná plnidla,“ představuje se řeznictví.
„Co mi přineslo ocenění Regionální potravina? Především uznání od odborníků v Hodnotitelské komisi, což mě opravdu potěšilo a dodalo motivaci posouvat moje malé řeznictví dál. Díky podpoře a propagaci se nám po-dařilo oslovit nové zákazníky. Letos se do soutěže opět zapojím a rád nabídnu k ochutnání další z tradičních výrobků, které sám vyrábím,“ popisuje pří-nosy ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje pan Jaroslav Durček z Rodinného Řeznictví Jaroslav Dur-ček.
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení na Výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích v pátek 12. září.
„Opravdu mě těší mimořádný zájem, který výrobci každým rokem projevují o značku Regionální potravina Ústeckého kraje. V letošním roce se do soutěže přihlásilo celkem 54 výrobců, kteří představili 231 výrobků vynikající kvality. Celé to vnímám velmi pozitivně a jsem ráda, že se lokální produkci dostává stále větší pozornosti. Nejpočetněji byla zastoupena kategorie Ostatní. Zvláštní radost mi udělalo, že dvanáct výrobců se do soutěže zapojilo úplně poprvé. Ráda bych po-děkovala všem zúčastněným a výhercům letošního ročníku soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje srdečně gratuluji," zhodnotila výsledky soutěže paní Radomíra Plachá, krajská koordinátorka soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje. (lus)
Napsal(a): Lucie Steklá
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video