Žatec navštívili izraelští novináři

Veronika Salášková 2012-10-08 00:00:00

Žatec – Sedm izraelských novinářů přiletělo v neděli 23. září do České republiky. Nejprve zavítali do Žatce, poté odjeli do Karlových Varů a v týdnu pak odcestovali do Prahy. Účelem této cesty bylo provést zástupce médií z Izraele po zajímavých destinacích v ČR, které mají navíc spojitost s židovskou historií. Doprovázel je Lukáš Přibyl, nový ředitel Českého centra v Tel Avivu.

Město chmele kromě dalších historických památek a Chrámu chmele a piva a jeho věže nabídlo k prohlídce židovskou synagogu a židovský hřbitov a připomnělo významný příběh Československa o letecké pomoci v roce 1948, kdy ze žateckého vojenského letiště byla zajišťována pomoc novému židovskému státu. „Přímo v kapli na hřbitově jsme hostům promítli náš 15minutový dokumentární film, kde o leteckém mostu z roku 1948 hovoří pamětníci, a který je prvním dílem seriálu Židé na Žatecku,“ sdělil Petr Šimáček, zástupce žateckých rodáků. Tento projekt prezentovali při předloňské návštěvě v Izraeli společně se zástupci Nadačního spolku Saaz/Žatec a Židovské obce Teplice.  Večer se hosté setkali v Karlových Varech také se starostkou Žatce Zdeňkou Hamousovou. „Tato návštěva novinářů jistě přispěje k rozvoji turistického ruchu mezi Českou republikou a Izraelem, a také konkrétně k prezentaci našeho města,“ uvedla starostka Hamousová, která na následné tiskové besedě zodpovídala četné dotazy přítomných zástupců médií.
Předseda Nadačního spolku Saaz/Žatec Otokar Löbl izraelské novináře podrobně seznámil s dalšími plány v rámci projektu Židé na Žatecku, kdy se bude pokračovat v pořizování dokumentárního filmu výpovědí pamětníků o životě Židů v Žatci a také v přípravě vzniku nového Česko-německo-židovského muzea v Žatci.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video