V Libočanech se zřejmě schyluje k novým volbám. Tři zastupitelé se vzdali svých funkcí

Veronika Salášková 2012-10-24 00:01:00

Libočany – Na posledním zasedání libočanského zastupitelstva ve středu 17. října odstoupili ze svých funkcí místostarosta a dva členové zastupitelstva. Jedním z nich byl i bývalý dlouholetý starosta obce Jiří Hudeček. Spolu s nimi se mandátů vzdali i náhradníci z jejich kandidátky až na jednoho. Ten nyní zvažuje, zda se ujme role zastupitele. Pokud by se funkce vzdal i on, čekaly by Libočany předčasné volby.

Při schvalování programu středečního zastupitelstva požádal místostarosta Bohumil Pleticha o doplnění programu o bod své rezignace. Následně rezignovali i zastupitelé Vlastimil Sommer a Jiří Hudeček, který do poloviny července zastával třináct let úřad místního starosty. Ten předložil také písemné vzdání se funkce většiny náhradníků hnutí Sdružení pro rozvoj obce Libočany. Zajímavostí je že za tuto stranu kandidoval ve volbách i současný starosta Ivan Teuber, který byl do funkce zvolen letos 18. července po odvolání Jiřího Hudečka čtveřicí zastupitelů.
„Jednání pak probíhalo dál. Zastupitelstvo, které je nyní čtyřčlenné má omezené rozhodovací pravomoce. Nemůže tak například zatím zvolit nového místostarostu,“ popsal další průběh středečního zastupitelstva Ivan Teuber. Mezi hlavními důvody pro své rozhodnutí podle jeho slov odstupující uvedli, že situace v zastupitelstvu není už delší dobu jednotná a že byla zrušena pracovní jednání zastupitelů, která až dosud byla v Libočanech běžná. „Nechtěli jsme cokoli předjednávat bez lidí,“ zdůvodnil tuto novinku starosta Teuber.
Odstoupivší místostarosta Bohumil Pleticha na náš dotaz, jaké byly důvody jeho rezignace, odpověděl.
„To, co předvádí zastupitelstvo obce Libočany je dlouhodobým důsledkem neshody mezi jednotlivými zastupiteli. Tento způsob práce je neslučitelný s mým osobním přesvědčením, proč jsem do zastupitelstva vstupoval,“ uvedl Bohumil Pleticha. Neshody mezi zastupiteli podle něj začali při řešení otázky prodeje místního kulturního domu. „Dalším důvodem, proč jsem odstoupil, byla skutečnost, že nový starosta po dobu tří měsíců od nástupu do své funkce místostarostu nepotřeboval. Nebyl jsem k ničemu přizván, nepotřeboval mě k žádné součinnosti. Moje odstoupení beru jako ušetření finančních výdajů na tuto funkci,“ dodal.
V zastupitelstvu tak nyní zůstali pouze čtyři zastupitelé Eva Šubrtová, René Sádovský, Roman Kopčík a Ivan Teuber. Nejnižší ze zákona možný počet členů zastupitelstva je ovšem pět. Doplnit by je mohl Vojtěch Šubrt, jediný náhradník ze Sdružení pro rozvoj obce Libočany, který vzdání se mandátu nepodepsal. Podle slov starosty Ivana Teubera se zatím nerozhodl, zda se funkce zastupitele ujme. „Bude vyzván dopisem, zda má zájem se stát zastupitelem, aby se dostavil na listopadové zasedání zastupitelstva. V případě zájmu zde bude moci složit slib,“ vysvětlil další postup Ivan Teuber. V opačném případě by obec čekaly předčasné volby, jako tomu bylo nedávno v obci Holedeč. Zde nastala po volbách na podzim roku 2010 podobná situace, kdy odstoupili tři ze sedmi zastupitelů, což vedlo k novým volbám do obecního zastupitelstva.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video