Česká zabíjačka: Až na pašíka byli všichni spokojeni

Jan Vnouček 2012-11-29 00:04:00

Kryry – Čas domácích zabíjaček je v plném proudu a tato prastará slavnost se poctivě „drží“ i na Podbořansku. Vůně čerstvých jitrnic, jelítek, tlačenky, ovaru nebo kroupové polévky se linula již tradičně i od Čapků z Kryr, kde minulý víkend „zabíjeli“ Kazákovi. Bohužel tento tradiční zvyk, který jako symbol české a moravské vesnice ztvárnil malíř Josef Lada, v mnoha případech přežívá již pouze ze setrvačnosti a pomalu mizí. Tak i u Čapků se letos konal v klasické podobě naposledy.

„Měli jsme každý rok tři zabíjačky. Ale domácí chov prasat se už nevyplatí. Už nejsou deputáty jako dřív a krmné obilí zdražilo. Jestli ještě budeme zabíjet, tak koupíme už jen vykrmené prase,“ lituje trochu kryrská knihovnice Dagmar Kazáková.
Jedním z důvodů je také stárnutí mistrů řeznických, protože toto řemeslo je pomalu na vymření. „V našem městečku je několik řeznických mistrů a záleží na tom, jak je která rodina s tím oním řezníkem spřízněná. Bohužel už na ně doléhá věk, a tudíž sehnat řezníka začíná být problémem, protože mladé pokračovatele nemají,“ doplňuje.
Přitom jejich um je při zabíjačce tím nejdůležitějším, chuť výsledných produktů totiž závisí čistě na nich. „Taková zabijačka se pak na závěr taky dobře zapije, že vše dobře dopadlo a nic se nepokazilo. Ne dřív, aby se nekazila chuť a taky aby řezník a ti co mu pomáhají, neusnuli na vále,“ dokazuje Kazáková, že zabíjačka má kromě hospodářské také nezanedbatelnou společenskou roli.
U Čapků zabíjel řezník Jan Kadleček (na snímku). „Ten měl vzor ve svém otci, který dělal zabíjačky dlouhá léta dobře, chutně a čistě. Kromě pašíka byli spokojeni všichni. Jeho syn mu dělá čest,“ nemůže si ho vynachválit Dagmar Kazáková.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video