Rytíři vzdorovali záludnému počasí

Jan Vnouček 2013-05-15 01:53:00

Chmelištná – Krásu koní a um jezdců a jezdkyň v historických kostýmech mohli obdivovat návštěvníci Slavnosti koní a rytířů. Ta v sobotu proběhla ve Chmelištné, kde ji za účasti mnoha hostů pořádal místní koňský dvorec se společností pro středověký život W-Arlet. Více snímků naleznete zde.

Před polednem vše odstartovala šermířská představení v podání „warleťáků“ a mašťovských Škariantů. Potlesk sklidila i vystoupení tanečního souboru Lavanta z Kladna a ukázky akrobacie na koních (tzv. voltiž), jejich drezúra a tanec s těmito nádhernými zvířaty (tzv. přirozená komunikace). Následoval turnaj jezdců v sedmi disciplínách, jako byly například „srážení machometánských hlav“, souboj s Rolandem či zdolání ohňové clony. Atraktivně postavený program se vyznačoval akcí, napětím i vtipem a zakončila ho zábava s country kapelou Rakovnickej potok a závěrečná ohňová show. Návštěvníků sloužil také dětský koutek, dvě krčmy se středověkými pokrmy a několik prodejních stánků.
„Program se nám povedl, klaplo to, letos přibylo i kostýmovaných účastníků, ale kvůli počasí bylo bohužel diváků minimum, proto z toho žádné zvláštní uspokojení necítím,“ posteskl si hlavní organizátor Václav Staněk z Koňského dvora Chmelištná. Na druhou stranu ale ocenil účast mnoha dobrovolníků při přípravě akce. Poděkoval také zvukaři Janu Kudrnáčovi za nezištnou pomoc a městysi Nepomyšl za podporu.
Během Slavnosti koní a rytířů účastníci soupeřili i v disciplíně „srážení chocholů z hlav“. Na snímku se o to navzájem snaží  Zdeňka Vasilenková a Václav Staněk.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video