Dědici Emila Filly chtějí vrátit půjčené obrazy. Nelíbí se jim, že pamětní síň na Peruci je uzavřena

Pavel Macák 2013-06-20 00:14:00

Peruc – Velký problém se nyní rodí na Peruci, i když samotný městys za něj vůbec nemůže a nemůže k jeho vyřešením ani nikterak přispět. Starosta Antonín Lanc obdržel minulé pondělí e-mailem dopis od Františka Krejčího z Prahy, který je univerzálním dědicem díla Emila Filly. V něm se dotazuje, jaký bude další postup starosty a městysského úřadu, aby byla obnovena pamětní síň tohoto významného českého malíře v pravém křídle zdejšího zámku a v ní byly podle jeho poslední vůle umístěny jeho obrazy. Dědicové, František a Jindřich Krejčí, v dopisu požadují vysvětlení, co se bude s pamětní síní jejich předka dít.

„Mohou to být poslední informace před zahájením soudního řízení o navrácení movitého majetku rodiny Krejčových. Oni si vyhrazují právo, po nesplněném slibu (existence Památníku Emila Filly), na vydání veškerého movitého majetku, jenž byl původně do síně zapůjčen právě k její realizaci. Po totální destrukci tohoto projektu již nic nestojí v cestě ke spravedlivému, právnímu vyrovnání,“ píše se v dopisu.
„Velmi mě mrzí, že si dědicové po Emilu Fillovi myslí, že na vině jsem já nebo městys Peruc. My naopak již několikrát jednali se správcem Galerií Benedikta Rejta i krajskými úředníky, aby byla Pamětní síň Emila Filly znovu zpřístupněna, ale zatím jsme žádnou kladnou odpověď nedostali, i když jsme nabízeli pomoc při stavebních či jiných pracích, které by otevření síně umožnily,“ hájí se starosta Antonín Lanc.
Jak je vidět, pokud se vedení Ústeckého kraje a Galerie B. Rejta nerozhoupe, jednoznačně hrozí, že dědicové mohou získat do vlastnictví velice cenné obrazy po svém předkovi a případně je na aukci prodat za desítky milionů korun. Stát tak přijde o mimořádná díla a veřejnost o možnost je zhlédnout v prostorách, které si Filla na Peruci vybral pro vystavení svých obrazů.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video