Budou lékaři v záchrance jezdit pouze do jara?

Jan Vnouček 2013-12-13 00:24:00

Podbořany – Lékař v posádce rychlé lékařské pomoci v Podbořanech zatím zůstává, ale už v 1. čtvrtletí příštího roku Ústecký kraj očekává problémy s jeho zajištěním. Důvodem má být zákonné snížení limitu přesčasové práce lékařů a jejich následný nedostatek. Po jednání krajské rady to v oficiálním komuniké uvedla tisková mluvčí Magdaléna Hamáčková.

Riziko okleštění služeb Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje se však netýká jen Podbořanska. Už od ledna nahradí  záchranář lékaře ve voze záchranné služby v Litvínově. Pro celý okres Most tak vysokoškolsky vzdělaný specialista zůstane jen v jedné posádce. Do března pak vedle Podbořan může lékař přestat k pacientům vyjíždět i v Lovosicích. Do června se toho samého mohou nadát i v Kadani a v České Kamenici.
„Od 1. ledna 2014 zaměstnanci ZZS ÚK budou moci konat práci přesčas v celkovém rozsahu v průměru  8 hodin týdně v období nejvýše 52 týdnů po sobě jdoucích – tj. 416 hodin za kalendářní rok. Situace je kritická zejména u lékařů, tedy posádek rychlé lékařské pomoci (dále RLP), posádka je tříčlenná (řidič, záchranář, lékař). Z údajů vyplývá, že nejvíce přesčasové práce z titulu zajištění komplexního provozu výjezdových základen ZZSÚK je v okrese Most, dále Chomutov (VZ Kadaň) a Louny (VZ Podbořany, VZ Žatec),“ vysvětluje problém mluvčí.
Starostové všech jedenácti obcí Podbořanska si ale myslí, že Ústecký kraj má povinnost lékaře v „záchrance“ zajistit  a poslali společně na hejtmanovi a zastupitelům kraje důraznou výzvu k udržení současného stavu.
„Zdravotnická záchranná služba neustále hledá lékaře jak do hlavního pracovního poměru, tak alespoň na dohodu o pracovní činnosti. Přesto ne zcela úspěšně,“ nedává jim ale příliš naděje Hamáčková.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video