Norské fondy by mohly památkám pomoci

Pavel Macák 2014-03-19 00:21:00

Postoloprty – Peníze z Norských fondů, které jsou určeny na obnovu historických památek a budov, by v letošním roce mohlo získat město Postoloprty. Ministerstvo financí společně s ministerstvem kultury nyní připravuje výzvu v programové oblasti – zachování a revitalizace kulturního a přírodního dědictví se zaměřením na aktivity potencionálních individuálních projektů. Výzva, kterou by mohli Postoloprtští využít, je zaměřena na obnovu kulturních památek, nemovitého i movitého kulturního dědictví.

„U nás v obvodu města se jedná o několik desítek kulturních památek, které jsou v seznamu, na jejichž opravu bychom mohli získat tyto peníze. Jak jsme se v radě rozhodli, především bychom chtěli podat žádost o dataci na celkovou rekonstrukci budov čp. 102 a 103, kde v minulosti sídlil státní statek a ještě před tím zde byla původní radnice. V letošním investičním plánu jsme chtěli v těchto městských budovách vyměnit okna, ale tento krok jsme se nyní rozhodli pozastavit a budeme pracovat na tom, aby byl zpracován projekt na celkovou rekonstrukci a vystaveno stavební povolení. To vše musí být hotovo do konce května, do kdy se o peníze z Norských fondů může žádat. Minimální dotace, kterou bychom mohli dostat, má být ve výši čtyř milionů korun,“ uvedl starosta Václav Ibl.
Postoloprtští radní předpokládají, že by se na těchto objektech udělala celková rekonstrukce od výměny plechové střechy za pálenou krytinu, přes rekonstrukci všech vodovodních a elektrických rozvodů a fasády až po zvelebení půdních prostor, třeba pro výstavní účely, a dalších místností.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video